POSTATI MAJKA NAKON 35. GODINE DA ILI NE

POSTATI MAJKA NAKON 35. GODINE DA ILI NE

 

 

 

Koji god razlozi bili, broj žena u svijetu koje dobiju prvo dijete između 30. i 39. godine udvostručio se u posljednih 15 godina, a broj žena koje rađaju s 40 godina i više porastao je za 50 posto.

 

 

 

Za žene koje razmišljaju o trudnoći nakon 35. godine postoje jedinstveni  faktori rizika o kojima moraju razmisliti.

Prva stavka od koje treba krenuti je plodnost. Plodnost doseže vrhunac između 20. i 25. godine, a nakon 30. počinje se smanjivati. Smanjena plodnost zbog godina obično je  povezana s rjeđim ovulacijama.

To može biti povezano i s problemom kao što je endometrioza, kod koje se ćelije unutrašnjeg sloja maternice nalaze van maternice što ometa začeće.

 

 

 

Osim toga, zbog neredovnih ovulacija može istovremeno doći do otpuštanja više od jedne jajne ćelije, što ženama iznad 35. godina povećava mogućnost blizanačke trudnoće.

Drugo područje na koje morate obratiti pažnju jeste vaše zdravlje. Nakon 35. godine važno je redovno ići na liječničke preglede. Od velike koristi može biti i genetičko  savjetovanje, kao što su porodična i vaša lična povijest bolesti.

 

 

 

 

Ginekolog pomoću toga može predvidjeti moguće probleme s obzirom na starost roditelja i zdravstvenu historiju. Osim toga, ginekolog bi trebao precizno reći sve o faktorima rizika  povezanima s majčinim godinama.

Postoje jedinstveni rizici za dijete i majku koja zatrudni s 35 godina ili kasnije. Za majku se povećava rizik od trudničkog dijabetesa, preeklampsije i vaginalnog krvarenja.

Što se djeteta tiče, veće su šanse da se pojavi placenta praevia, abruptio placentae, mala porođajna težina, prijevremeni porođaj i pobačaj.

 

 

 

 

 

Placenta praevia znači da placenta djelimično ili potpuno zatvara grlić maternice, a  abruptio placentae da se dio placente odvojio od zida maternice prije porođaja.

Oba slučaja mogu izazvati ozbiljna krvarenja tokom porođaja, što može ugroziti i majku i dijete. Srećom, komplikacije se uglavnom spriječe carskim rezom. Većina spontanih pobačaja događa se u prvom tromjesečju trudnoće bez obzira na ženine godine. Ipak, rizik od spontanog pobačaja u ženinim dvadesetim iznosi od 12 do 15 posto, dok kod žena s 40 godina i više taj rizik iznosi 25 posto.

Povećana pojava hromozomskih anomalija doprinosi riziku od spontanog pobačaja u zrelijim godinama.  Jedna od najčešćih hromozomskih anomalija koja se pojavljuje zbog zrelijih godina majke je Downow sindrom.

 

 

 

 

Žena je rođena sa svim jajašcima koje će ikada imati, i kako stari žena, stare i jajne ćelije. I, nažalost, jajne ćelije ponekad mogu izazvati probleme samo zbog svoje starosti.

Ako se svi zdravstveni rizici ostave po strani, biti mama nakon 35. godine donosi dosta  mentalnih i emotivnih prednosti. Žene koje su odlagale majčinstvo zbog karijere ili nekih  drugih ciljeva u životu mogu biti bolji roditelji zbog zrelosti i stabilnosti.

 3,491 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »