ČETIRI VITAMINA I MINERALA ZA LIJEPU KOŽU TOKOM ZIME

ČETIRI VITAMINA I MINERALA ZA LIJEPU KOŽU TOKOM ZIME

 

 

 

 

Za mnoge ljude zima je sinonim za suhu kožu i ispucale usne. Ne postoji uvijek samo jedno objašnjenje zašto se to događa, ali zimsko, hladno vrijeme sigurno ostavlja trag na koži. U hladnim uslovima koža reaguje tako da sužava krvne sudove, a to štiti tijelo od prevelikog gubitka topline. Neprestane niske temperature smanjuju rad žlijezda lojnica pa se koža suši i postaje osjetljiva.

 

 

 

 

 

Naravno, ako imate bilo kakvu bolest kože trebate se obratiti ljekaru, ali prije biste možda trebali provjeriti koliko neophodno potrebnih mikronutrijenata uzimate zimi.

 

 

Vitamin C

Vitamin C je stari prijatelj za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. Još jedna korist koju možemo dodati na dugi popis pozitivnih učinaka vitamina C je njegova uloga u održavanju normalne, zdrave kože.

Antioksidansi, ako još ne znate, pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, a to su štetne tvari koje ubrzavaju starenje kože i oslabljuju imunološki sistem.

Vitamin C doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože, što je važno i kod sprečavanja suhe kože po hladnom vremenu.

 

 

Vitamin E

Vitamin E je neophodno potreban za održavanje vlažnosti i zaštite kože u zimskim mjesecima. Budući da je antioksidans, osigurava jednake koristi kao vitamin C. Kako još djeluje? Vitamin E je ključan za metabolizam ćelije jer jača zidove kapilara i omogućuje bolji protok hranjivih tvari do ćelija. Kad je vaša koža suha i ispucala od hladnoće, vitamin E njeguje je iznutra. Vidljiva posljedica nedostatka vitamina E su na primjer staračke pjege.

 

 

 

Biotin

Biotin se ponekad naziva vitaminom H zbog njemačkih riječi „Haar“ i „Haut“, koje znače kosa i koža. Nedostatak biotina može izazvati suhoću kože i osip oko očiju. Održavanjem pravilnog nivoa biotina možete pomoći očuvati mladenački izgled kože te zdravu kosu i nokte.

 

 

 

Cink

Cink je element u tragovima koji usmjerava više do 300 enzimskih procesa. Cink doprinosi održavanju normalne kose, kože, noktiju i kostiju te održavanju normalnog vida. Cink doprinosi normalnom metabolizmu DNA, kiselinsko-baznom metabolizmu, metabolizmu ugljikohidrata, masnih kiselina, i makronutrijenata. Nedostatak cinka može biti uzrok suhe, razdražljive kože. Preporučena dnevna doza cinka je 10 mg.

 

 

 

Zdravlje vaše kože dolazi iznutra

Kada je vaša koža suha, vaš prvi instinkt je uzeti kremu, serum ili ulje koje imate u kupaonici i pokušati zaustaviti tegobe. Ali činjenica je da zdrava koža ne zavisi samo od njege površine kože. Izgled kože povezan je s onim što se događa u unutrašnjosti vašeg tijela.

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »