Poljska postavlja 10.000 vojnika na granicu sa Bjelorusijom!

Poljska postavlja 10.000 vojnika na granicu sa Bjelorusijom!

Poljska će rasporediti hiljade dodatnih vojnika na svoju granicu s Bjelorusijom zbog pojačanih tenzija u regionu, izjavio je u četvrtak ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

Blaszczak je u razgovoru za Polskie radio izjavio da “pomičemo vojsku bliže granici sa Bjelorusijom” kako bismo “uplašili agresora kako se ne bi usudio da nas napadne”. Ministar je dodao da će sigurnost u regionu podržavati 10.000 vojnika, od kojih će 4.000 biti direktno zaduženo za graničnu stražu, a još 6.000 u rezervi.

 

 

 

Primjedbe zvaničnika uslijedile su ubrzo nakon što je poljsko ministarstvo odbrane odobrilo zahtjev graničnih zvaničnika da se u to područje pošalje dodatnih 1.000 vojnika. Kasnije su se poljske vlasti predomislile, odlučivši da povećaju broj na 2.000.

Blaszczak se također obrušio na Minsk, ponavljajući optužbe da su dva bjeloruska helikoptera prošle sedmice narušila poljski vazdušni prostor, nazivajući navodni incident “još jednom provokacijom”. Minsk je negirao optužbe, rekavši da je Varšavi dostavio “detaljne podatke” o tom pitanju. “Sve što se dešava u Bjelorusiji koordinira se sa akcijama Rusije”, rekao je Blaszczak, ne dajući nikakve dokaze.

 

Poljska vojska

 

Posljednjih sedmica, poljski zvaničnici su također alarmirali navodne pokušaje migranata da ilegalno pređu bjelorusku granicu, kao i navodne napore operativaca koji rade za rusku odbrambenu firmu Wagner Group da se infiltriraju u zemlju.

Brojni Wagnerovi borci preselili su se u Bjelorusiju nakon kratkotrajnog pokušaja pobune u Rusiji, a neki od njih su sada uključeni u obuku trupa Minska.

 

 

 

Blaszczakovi komentari dolaze i nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u srijedu najavio da će Moskva pojačati svoje trupe na svojim zapadnim granicama usred zastoja oko ukrajinskog sukoba. On je u svom govoru opisao Poljsku kao “ključni instrument antiruske politike SAD-a”. On je takođe tvrdio da Varšava aktivno pokušava da izgradi “najmoćniju vojsku” u Evropi, koja, prema poljskim zvaničnicima, sada broji oko 170.000 pripadnika.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »