POGLEDAJTE ODMAH U SVOJE NOKTE NA RUKAMA: JEDAN ZNAK MOŽE DA OTKRIJE DA LI VAM PRIJETI SRČANI UDAR

POGLEDAJTE ODMAH U SVOJE NOKTE NA RUKAMA: JEDAN ZNAK MOŽE DA OTKRIJE DA LI VAM PRIJETI SRČANI UDAR

 

 

 

Infarkt ili srčani udar među vodećim je uzročnicima smrti u svijetu. I dok u našem narodu postoji široko rasprostanjeno uvjerenje da je signale teško prepoznati, velika je zabluda da srčani udar pogađa ljude kao “grom iz vedra neba”. Štaviše, danima, nedjeljama, pa čak i mjesecima naše tijelo šalje određene vrste upozorenja.

 

 

 

 

 

Osim bol u grudima, znojenja i mučnine, kao i problema s disanjem, postoji i jedan dio tijela koji može ukazati da vam preti infarkt. Riječ je o noktima!

Brojne studije su pokazale da su nokti odraz našeg zdravlja, a sada se ispostavilo da oni mogu da ukažu i na probleme sa srcem.

Obavezno obraite pažnju na ruke, pogledajte u nokte i potražite crvene ili ljubičaste linije ispod nokatne ploče.

 

 

 

Američka akademija dermatologije (AAD) navodi da linije mogu da otkriju da li imate koronarnu bolest srca. Medicinski gledano ove sitne linije predstavljaju krvne mrlje koje se pojavljuju ispod nokta, a kada nastaju zbog koronarne bolesti srca, uz ovaj simptom se javljaju visoka tjelesna temperatura i slabi ili nepravilni otkucaji srca.

AAD otkriva još jedan znak koji može da otkrije da bolujete od koronarne bolesti srca.

“Neil klabing” – medicinski izraz koji opisuje nokte zakrivljene prema dole i natečene prste, također bi mogao biti pokazatelj bolesti.

Pored toga, Nacionalna zdravstvena služba (NHS) ističe da je najčešći simptom koronarne bolesti srca jak bol u grudima. Postoji čitav niz faktora rizika koji povećavaju vjerovatnoću za nastanak bolesti.

 

 

 

 

Hipertenzija (povećan krvni pritisak) je najopasniji faktor, a osim njega ljekari ističu da ljudima koji imaju visok nivo lošeg holesterola i dijabetes prijeti veći rizik od infarkta.

Također, nezdrav način života može da doprinese razvoju bolesti, a obično je riječ o nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti, gojaznosti, nezdravoj ishrani bogatoj solju, hrani sačinjenoj od zasićenih masti…

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »