Počelo je zavrtanje česme: Rusija je zaustavila isporuku gasa Poljskoj

Počelo je zavrtanje česme: Rusija je zaustavila isporuku gasa Poljskoj

Obustavljene su isporuke gasa iz Rusije Poljskoj, a u Ministarstvu se okupio tim za upravljanje krizom. Zvanična saopštenja o ovom pitanju trebalo bi da se pojave danas.

 

Prema Onetovim informacijama, Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj.

„Nema saopštenja sa ruske strane da li je to ispunjenje obećanja koje je Vladimir Putin nedavno saopštio. Zvanična saopštenja o ovom pitanju biće objavljena danas“, navodi se na sajtu.

„Informaciju prvo o značajnom smanjenju transporta gasa, a potom i o njegovoj obustavi danas, Onet je nezvanično potvrdio i u vladinim izvorima i u poljskoj naftnoj i gasnoj industriji (PGNiG). Rusi nisu obavestili poljsku stranu o razlozima za obustavu isporuka“ – obaveštava Onet.

“Business Insider Poljska poslao je zvaničan upit o ovom pitanju i PGNiG-u i Gaz-Sistem-u. Čekamo odgovore”.

Poljski mediji: Rusija zaustavila isporuke gasa Poljskoj

Rusija je želela isplate u rubljama

Prošlog petka je premijer Mateuš Moravjecki upitan da li će se zemlja odlučiti da vrši transfere u rubljama, kao što je tražila ruska strana. Rok za plaćanje je dospeo prošlog petka.

– Sve pravne službe u Evropskoj komisiji rade na formulisanju mišljenja o ovoj stvari. Držaćemo se odluke koju je donela Evropska komisija. Ako se ispostavi da plaćanja u rubljama ne krše sankcije, države će doneti sopstvene odluke o ovom pitanju. I mi ćemo to takođe razmotriti. Ako se ispostavi da takva regulacija plaćanja krši sankcije, mi ćemo se striktno držati ove odluke Evropske komisije – odgovorio je Moravjecki.

Prema pismu koje su dobili kupci Gasproma i koje je poslato u tzv „neprijateljske zemlje“ Rusije, od 1. aprila ove godine te zemlje moraju da plate gas u rubljama ili u suprotnom da „zatvore slavinu“.

Većina zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku i Nemačku, nije pristala na ovaj zahtev. Nezvanično se saznaje da je u petak, 22. aprila, istekao rok za izmirenje plaćanja gasa u ruskoj valuti.

MARIO ZNA i MILOŠ DIMITRIJEVIĆ- Ljudi za ovo MORAJU DA ČUJU- Budite spremni za period koji nas čeka

Nulta Tačka/BusinessInsider

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »