PISTACIJE ČUVAJU SRCE, SPREČAVAJU DIJABETES, USPORAVAJU STARENJE KOŽE

PISTACIJE ČUVAJU SRCE, SPREČAVAJU DIJABETES, USPORAVAJU STARENJE KOŽE

 

 

 

O blagotvornim zdravstvenim učincima orašastih plodova znamo puno, ali kada bi morali izabrati samo jednu vrstu koju ćete konzumirati, to bi svakako trebali biti pistaciji.

 

 

 

 

Spadaju među najstarije orašaste plodove, a još su ih rimski vladari smatrali pravom poslasticom.

Za grickanje preporučuju se kako zbog dobrog ukusa, tako i zbog svih benefita koje imaju za organizam, a nutricinoisti su ih nedavno proglasili najzdravijom grickalicom na svijetu.

Puno je razloga zašto bi pistaciji trebali postati dio svakodnevne prehrane, a ovo su sam neki od njih.

Obiluju vitaminima A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunološkog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

 

 

Bogati su magnezijem, željezom, kalcijem, fosforom, cinkom, manganom, kalijem i bakrom.

Pored toga, sadrže i vlakna koja su potrebna za zdravlje probavnog trakta.

Zato se preporučuju osobama koje muku muče sa anemijom jer podižu nivo željeza. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaciji će vam pomoći da olakšate tegobe.

 

 

 

 

 

 

Pospješuju mršanje

Pistaciji ubrzavaju metabolizam i reguliraju kilažu, a zahvaljujući vlaknima, bjelančevinama i mastima brzo stvaraju osjećaj sitosti.

Čuvaju zdravlje srca

Dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog perioda konzumiranja. Bogati su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Također, bore se protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava nivo luteina.

 

 

 

 

Sprečavaju nastanak dijabetesa

Konzumiranje pistacija može spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrijednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šoljici pistacija. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, nego pomaže i u toleranciji glukoze.

 

 

 

 

Održavaju zdravlje očiju

Pistaciji sadrže dva karotenoida kojih nema u većini ostalih orašastih plodova – lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečenog sljepila.

 

 

 

 

 

Usporavaju starenje kože

Sjajan su izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta ćelijske membrane i često preporučivanog za zdravu i lijepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »