Pfizer kupuje kompaniju koja proizvodi lijekove za srce! Logičan potez nakon nuspojava od vakcina

Pfizer kupuje kompaniju koja proizvodi lijekove za srce! Logičan potez nakon nuspojava od vakcina

Nevjerojatna vijest dolazi iz poslovnog svijeta, ali u neku ruku logična. Nakon što se sve više pokazuje kako Covid cjepiva loše utječu na kardiovaskularni sustav, i stvaraju upale srčanog mišića, Pfizer je sada odlučio kupiti farmacutsku tvrtku koja proizvodi lijekove za – srce i upale! Pritom su platili za nju skoro duplo nego što je vrijedila na burzi (!) Čini se, kako u Pfizeru očekuju da će u bliskoj budućnosti biti velika zarada na lijekovima za srce i imunoupalne bolesti.

Farmaceutski div Pfizer potpisao je ugovor o kupnji Arena Pharmaceuticalsa u gotovini u vrijednosti od 6,7 milijardi dolara – čime je ojačao svoje sposobnosti za razvoj terapija usmjerenih na ulcerozni kolitis, Crohnovu bolest i druge bolesti povezane s imunološkom upalom.

Izvršni uredi Arene nalaze se u Park Cityju, Utah. Ali jedno od glavnih kliničkih središta tvrtke nalazi se u San Diegu. Godinama je Arena imala lokalno sjedište, ali se preselila jer se ponovno pozicionirala nakon što lijek za pretilost nije uspio pridobiti tržišnu privlačnost.

Osnovana 1997., Arena zapošljava oko 360 radnika uglavnom u San Diegu, Bostonu i Švicarskoj. Prema uvjetima otkupa, Pfizer će platiti 100 dolara po dionici za Arenu. Farmaceutski div ima gotovo 28 milijardi dolara u gotovini jer je prodaja njegovog cjepiva protiv COVID-19 povećala prihod.

Upravni odbori obje tvrtke jednoglasno su odobrili transakciju. No, regulatori ga još uvijek moraju riješiti, gdje bi se mogao suočiti s preprekama. Dioničari Arene također moraju odobriti posao.

Israel sees probable link between Pfizer vaccine and myocarditis cases -  BusinessWorld Online

Dionice Arene skočile su na vijestima. U petak su završili s trgovanjem od 49,94 dolara, ali su u ponedjeljak zaključili na 90,08 dolara – povećanje od 80 posto. Dionice Pfizera također su porasle za gotovo 5 posto.

Prema Pfizeru, Arena joj donosi portfelj različitih kandidata za lijekove u fazi razvoja u gastroenterologiji, dermatologiji i kardiologiji.

Glavni kandidat Arene je etrasimod, oralna terapija za imunoupalne bolesti. Trenutno je u fazi 3 studija za ulcerozni kolitis i programa faze 2/3 za Crohnovu bolest.

Također je planirana faza 3 programa za atopijski dermatitis. U tijeku su i studije faze 2 o eozinofilnom ezofagitisu, koji može oštetiti grlo i dovesti do poteškoća pri gutanju, i alopeciji areati, koja uzrokuje gubitak kose u nakupinama.

“Koristeći Pfizerove vodeće istraživačke i globalne razvojne sposobnosti, planiramo ubrzati klinički razvoj etrasimoda za pacijente s imuno-upalnim bolestima”, rekao je Mike Gladstone, globalni voditelj Pfizerove upale i imunologije.

Osim toga, Arenina ponuda uključuje dva kardiovaskularna tretmana u ranijoj fazi. Prvi, temanogrel, nalazi se u fazi 2 studija za liječenje opstrukcije manjih arterija i Raynaudovog fenomena, koji može rezultirati utrnulošću prstiju ruku, nogu i drugih ekstremiteta. Drugi kandidat, APD418, nalazi se u fazi 2 studija za akutno zatajenje srca.

“Pfizerove sposobnosti će ubrzati našu misiju isporuke naših važnih lijekova pacijentima”, rekao je Amit D. Munshi, predsjednik i izvršni direktor Arene. “Vjerujemo da ova transakcija predstavlja najbolji sljedeći korak i za pacijente i za dioničare.”

 

 

 

 

 

IZVOR: jpost.com

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »