Pažnja: Ovih 6 bolesti se krije iza kašlja

Pažnja: Ovih 6 bolesti se krije iza kašlja

Podijeli

 

 

 

 

 

Mnogi nisu skloni da na vrijeme odu kod doktora i obično ignorišu simptome ozbiljnih bolesti.Kašalj je jedan od tih simptoma, a njegovo trajanje (kratkotrajan, dugotrajan ili hroničan) može otkriti o kakvom se problemu zapravo radi

 

 

 

 

1. ‘Obična’ prehlada ili gripa (1 do 2 sedmice)

Klasični produktivni tj. vlažni kašalj popraćen curenjem nosa, upaljenim grlom, glavoboljom, kihanjem i temperaturom najčešće je posljedica prehlade ili gripe.

 

 

 

 

 

2. Bronhitis (do nekoliko sedmica)

Kratak i iscjepkan kašalj koji se teško smiruje jedan je od znakova bronhitisa. Započinje blago pa često nemate osjećaj da je u pitanju teža bolest poput bronhitisa nego samo prehlada, ali nakon nekog vremena razvija se u težak i bolan kašalj praćen iskašljavanjem sluzi u različitim bojama (od smeđe do zelene i žute). Obavezno posjetite doktora kako biste ustanovili je li bronhitis uzrokovan bakterijskom infekcijom jer će vam u tom slučaju trebati liječenje antibiotikom.

 

 

 

 

 

3. Upala pluća (do mjesec dana)

Kada se naša pluća inficiraju zbog virusa, bakterija ili gljivica, javlja se jak kašalj specifičan zbog toga što je popraćen otežanim disanjem tj. kratkoćom daha. Ako uz to iskašljavate bezbojnu sluz, osjećate se jako umorno i imate laganu temperaturu, velika je vjerojatnoća da ste dobili upalu pluća i zato što prije posjetite doktora.

 

https://aura.ba//wp-content/uploads/2016/02/kasalj-nova.jpg

 

 

 

4. Astma (hronični kašalj)

Kod astme se sužavaju disajni putevi usljed upale pa osoba teško diše, osjeća stezanje u prsima i takozvano ‘zviždanje’ u plućima praćeno napadom suhog kašlja. Pluća imaju bolji protok vazduha tokom dana i kasnog popodneva pa do ovakvog kašlja dolazi ujutro, naveče ili tokom noći.

 

 

 

 

 

5. Gastroezofagealni refluks (kronični kašalj)

Kiseline koje iz našeg želuca odlaze u jednjak mogu biti okidač za suhi kašalj. To se često događa nakon velikog obroka ili pak kada prilegnete jer tada kiseline slobodnije putuju. Ako i kod sebe primijetite povezanost želučanih problema s kašljem, obratite se doktoru jer možda imate problem s refluksom i pripazite na hranu koju jedete prije spavanja jer ga ona pogoršava.

 

 

 

 

 

6. Bolest štitnjače (kronični kašalj)

Prati vas uporno suho kašljucanje, obavili ste sve standardne pretrage i doktori nisu pronašli uzrok vašeg problema? Provjerite stanje svoje štitnjače jer je kašalj jedan od čestih simptoma problema sa štitnom žlijezdom, pogotovo ako je praćen osjećajem stezanja ili boli u grlu te gušenja.

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,467 total views,  2 views today

Podijeli

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »