Palestinski islamski džihad (PIJ) saopštio je u petak da je lansirao više od 100 raketa na Izrael, kao odgovor na izraelsku vojnu operaciju!

Palestinski islamski džihad (PIJ) saopštio je u petak da je lansirao više od 100 raketa na Izrael, kao odgovor na izraelsku vojnu operaciju!

Palestinski islamski džihad (PIJ) saopštio je u petak da je lansirao više od 100 raketa na Izrael, upozoravajući da će uslijediti šira ofanziva. Napad je pokrenut kao odgovor na izraelsku vojnu operaciju u kojoj je ubijen jedan od najviših komandanata PIJ-a i koja je nastavila ljuljati Gazu preko noći.

Izraelski avioni udarili su ranije u petak na stambenu zgradu u Gazi, eliminišući komandanta PIJ-a Taysira al-Jabarija. Izraelske odbrambene snage (IDF) također su gađale dodatnih 10-20 PIJ operativaca projektilima i artiljerijom, u dramatičnoj ofanzivi koju su nazvali ”Operacija Svitanje”.

PIJ je odmah zaprijetio da će pogoditi Tel Aviv projektilima kao odgovor, a nekoliko sati nakon al-Jabarijeve smrti, sirene za zračni napad mogle su se čuti širom južnog Izraela. Video snimci koje je snimila arapska dopisnica RT-a Dalia Nammari pokazuju kako neki od ovih projektila prolaze iznad granice između Izraela i Gaze, a neke su presrele izraelske baterije protivraketne odbrane Iron Dome.

Bombardiranje Gaze

PIJ je saopštio da je ispalio više od 100 raketa na gradove u južnom i centralnom Izraelu, dodajući da je baraž bio “samo početak” njenog odgovora na ubistvo al-Jabarija. IDF je tvrdio da je oko 80 raketa ispaljeno iz Gaze, pri čemu je oko polovina pala iznad palestinske enklave. Od 46 koliko ih je dospjelo na teritoriju Izraela, 33 je presrela Gvozdena kupola, dok su ostali pali na otvorenim područjima, navela je ID.

Vjeruje se da PIJ posjeduje rakete al-Quds domaće izrade, kao i protutenkovske projektile i rakete Qasam koje češće koristi Hamas, veća palestinska militantna grupa.

Usred salve iz Gaze, izraelski avioni pokrenuli su val daljih zračnih napada na Gazu, ciljajući, kako je IDF rekao, “mjesta za proizvodnju oružja, skladišta i vatrene položaje”. Video snimak je zabilježio trenutak kada su raketama uništeni navodni raketni položaj i dva skladišta.

 

 

Palestinski zvaničnici rekli su da je u izraelskim zračnim napadima ubijeno najmanje deset ljudi, uključujući petogodišnju djevojčicu, dok je još više od 55 Palestinaca ranjeno.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz objavio je ranije u petak da je odobrio pozivanje oko 25.000 rezervista, dok je glasnogovornik IDF-a Ron Kochav rekao za Kanal 12 da će operacija protiv PIJ-a “potrajati dugo”. 

U svom obraćanju naciji kasnije u petak uveče, premijer Yair Lapid koristio je slične izraze, rekavši da će bitka “trajati koliko god bude potrebno”. 

“Izrael neće sjediti skrštenih ruku kada postoje oni koji pokušavaju da naude njegovim civilima”, rekao je Lapid. “Ova vlada ima politiku nulte tolerancije za bilo kakve pokušaje napada – bilo koje vrste – iz Gaze prema izraelskoj teritoriji.”

Najnovija eskalacija počela je kada su izraelske snage u ponedjeljak uhapsile vođu PIJ-a na Zapadnoj obali Bassema Saadija u gradu Jenin. Palestinski tinejdžer ubijen je u napadu na Saadijev dom, što je izazvalo negodovanje širom palestinskih teritorija. Dok je PIJ stavljao svoje borce u stanje visoke pripravnosti, izraelski zvaničnici su ove sedmice više puta upozoravali na predstojeće osvetničke napade.

 1,255 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »