Ovo su nuspojave koje donosi šest i manje sati sna

Ovo su nuspojave koje donosi šest i manje sati sna

Već i blaga dehidracija može izazvati promjene raspoloženja, glavobolju i tjeskobu, a do nje može doći i zbog manjka sna.

 

Osam sati sna – već nam na uši izlazi taj podatak. I iako znamo koje negativne posljedice donosi manjak sna mnogi od nas još nisu usvojili dobre navike spavanja.

Od kroničnih bolesti na koje ima utjecaj loša kvaliteta i malo sna su srčane bolesti. Među onima koje pogađaju koronarne bolesti i srčani udar značajno je više nespavača.

Također, nedostatak sna osim kardiovaskularnih bolesti povezan je dosadašnjim ispitivanjima s dijabetesom, Alzheimerovom bolesti i čini se kako postoji značajna veza sa zloćudnim bolestima.

Manjak sna donosi i jednu skroz neočekivanu posljedicu na naše zdravlje, a to je dehidracija.

 

OZBILJNA DEHIDRACIJA

Može se tako dogoditi da vam je tijelo gotovo dehidrirano, a da vi to jednostavno ni ne primijetite. Upravo je to jedna od posljedica šestosatnog ili kraćeg sna, a donedavno se nije spominjala kao ‘nuspojava’.

U studiji objavljenoj u časopisu Sleep sudjelovalo je 25 tisuća ljudi te se pokazalo da oni koji spavaju manje, imaju značajno koncentriraniji urin i čak 16-59 posto veću šansu da dehidriraju, u usporedbi s onima koji su odspavali svojih osam sati tijekom noći.

Stručnjaci kažu da ovdje veliku ulogu igra hormon vazopresin koje tijelo otpušta tijekom noći, odnosno tijekom čvrstog sna. Vazopresin pomaže u upravljanju razinama tekućine u tijelu.

On zapravo može povući vodu natrag u tijelo iz našeg urina kako bi spriječio prevelik gubitak vode dok spavamo. Teorija je da kada ne dobivamo dovoljno sna, vazopresina ne može obavljati i svoj posao, a naše razine hidratacije tada stradavaju.

 

NEUGODNE POSLJEDICE

Ovo treba shvatiti ozbiljno jer dehidracija može dovesti do:

  • Neugodnog zadaha
  • Suhe kože
  • Grčeva u mišićima
  • Groznice
  • Žudnje za slatkom hranom
  • Glavobolje

Ono što doktori preporučuju je popiti čašu vode odmah nakon buđenja, a i tijekom dana voditi računa o količini vode koju unosite u organizam.

 

 

 

 

 

zivim.hr

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »