OVO SU NAMIRNICE SA KOJIMA ĆETE NA PRIRODAN NAČIN DRŽATI POD KONTROLOM PRITISAK

OVO SU NAMIRNICE SA KOJIMA ĆETE NA PRIRODAN NAČIN DRŽATI POD KONTROLOM PRITISAK

 

 

 

Više od jedne trećine mladih ljudi, dobi od 16 do 34 godine, pati od nekog oblika hipertenzije. Istraživanje je pokazalo da ova bolest može i u blagom obliku dovesti do preranog starenja i oštećenja mozga.

Konvencionalno rješenje za ovu sve rašireniju epidemiju je kontinuirano uzimanje lijekova za kontroliranje pritiska, kao što su blokatori angiotenzinskih receptora, za koje se sumnja da povećavaju rizik od raka i nekih drugih bolesti.

 

 

Međutim, postoji i alternativni način snižavanja pritiska, a ovo su namirnice koje će pomoći da pritisak držite pod kontrolom.

 

 

 

Sirovi bademi

Svakodnevnim unosom šake sirovih badema možete napraviti značajnu razliku u održavanju nivoa krvnog pritiska.

Oni su ključna komponenta prehrambenih pristupa za zaustavljanje hipertenzije jer su bogati nezasićenim mastima koje pomažu pri sniženju nivoa holesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snižavaju pritisak.

Iako se uveliko sastoje od masti i kalorija, bademi pomažu i pri gubitku težine te izgradnji mišićne mase, što znači da pospješuju zdravu cirkulaciju.

 

 

 

 

Ljuta paprika

Ljuta paprika je jedno od najbržih sredstava za snižavanje krvnog pritiska. Ova namirnica širi krvne žile i pomaže slobodnijem protoku krvi te posljedično smanjuje krvni pritisak i pritisak krvi na zidove arterija.

Promiješajte jednu ili dvije kašičice ljute paprike u toploj vodi s medom i aloa verom i dobit ćete odličan domaći lijek protiv hipertenzije.

Ako je ovo piće previše žestoko za vaš ukus, možete uzeti dodatke prehrani koji sadrže ljutu papriku.

 

 

 

 

Sok kokosa

Bogat kalijem, elektrolitima i drugim važnim nutrijentima, sok kokosa dokazano pomaže u sniženju krvnoga pritiska kod većine ljudi koji ga piju.

Nedavno istraživanje utvrdilo je da je uzimanje soka kokosa dovelo do značajnog sniženja sistoličkog pritiska kod 71 posto sudionika, dok je 29 posto postiglo bitno sniženje dijastoličkog pritiska.

Sirovi kakao

Bogat flavonoidima i drugim protivupalnim nutrijentima, sirovi kakao još je jedno prehrambeno oružje protiv hipertenzije.

Flavonoidi u kakau djeluju kao adaptogeni, pomažući tijelu da se bolje nosi sa stresom, čestim uzrokom hipertenzije. Uz to, pomažu i u snižavanju stresnih hormona, koji igraju ključnu ulogu u reguliranju pritiska.

Brojne studije otkrile su da flavonoidi u kakau dovode do smanjenja krvnog pritiska od 4.7/2.8 mmHg te da štite od srčanih bolesti koje se često dovode u vezu s hipertenzijom.

 

 

 

 

Kurkuma

Jedna od poznatih prehrambenih prednosti kurkume odnosi se na njene sposobnosti smanjenja upale u cijelome tijelu.

Budući da je upala primarni uzrok visokog holesterola, pa i visokog krvnog pritiska, smanjenjem upale, kurkuma pomaže poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi.

Kada se uzima s crnim biberom, koji nije tretiran zračenjem, pomaže u opuštanju krvnih žila i čišćenju nakupina koje često uzrokuju hipertenziju.

Kurkuma je, također, prirodni razrjeđivač krvi, što je još jedan način na koji se ova biljka bori protiv hipertenzije.

 

 

 

 

Bijeli luk

Istraživanje provedeno u Australiji otkrilo je da je bijeli luk još jedan prirodni lijek koji smanjuje nivo holesterola i visok prvni pritisak.

Ako želite izbjeći neugodan miris, kojeg uzrokuje konzumiranje svježeg bijelog luka, poslužite se dodacima prehrani koji sadrže ovo povrće u obliku tableta ili kapsula.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »