OVO SU NAJBOLJE PRIRODNE TERAPIJE KOD IŠIJASA!

OVO SU NAJBOLJE PRIRODNE TERAPIJE KOD IŠIJASA!

 

Išijas, ili kako se stručno naziva išijalgija, predstavlja upalu najvećeg i najdužeg nerva u organizmu, koji se sastoji od pet manjih nerava i polazi iz karličnog dijela, te zajedno sa svojim granama prelazi preko zadnje strane butine i potkoljenice, sve do stopala i prstiju. Uzrok išijasa je pomjeranje pršljenova kičme, usljed čega dolazi do pritiska na nerv, što izaziva bol koji se prostire čitavom dužinom živca. Osobe koje pate od išijasa mahom su prethodno bolovale od krstobolje ili su imale problema sa ukočenim leđima

 

 

Najčešći simptom išijasa jeste bol u lumbalnom dijelu leđa, koji se preko kuka i zadnjeg dijela butine spušta sve do lista i stopala (može biti lokalizovana samo u jednoj nozi), ali ponekad se premješta iz jedne u drugu ili zahvata obje noge), uz ukočenost, slabost u mišićima i osjećaj trnjenja noge i stopala, probadanje u prstima ili nozi. Može izazvati i mnogo ozbiljnije tegobe u vidu poteškoća pri hodanju, i gubitku kontrole nad mokrenjem.

Jačina išijalgijskog bola varira, od blage neprijatnosti do oštrog i izuzetno jakog probadanja. Stanje može da se pogorša naprezanjem, čak prilikom kihanja, kašljanja, smijanja…

Slikovni rezultat za isijas

 

 

 

Uzroci i rizične grupe

Degenerativne promjene međupršljenskog diskusa osnovni su uzrok išijasa. Najvećem riziku od nastanka ove bolesti izložene su osobe koje su već imale probleme sa kičmom, ukočenim i bolnim leđima, kao i dijabetičari. Osim toga, ljudi čiji posao zahtijeva da veći dio dana sjede, stoje ili nose teret, takođe imaju velike šanse da obole od išijasa (sjedenje za kompjuterom, duga vožnja…).

 

 

 

Prirodne terapije

Osim terapijom koju određuje ljekar i neizbježnim mirovanjem, neprijatan bol u leđima izazvan išijasom uspješno se otklanja i primjenom preparata od ljekovitog bilja – tinktura, masti i obloga, kao i čajeva, posebno od hajdučke trave, smilje, majčine dušice, kantariona te soka od crne repe.

Šaku istucanog pupoljka jorgovana ili gustiš od skuhanog čaja, takođe od pupoljka jorgovana, pomiješati sa svinjskom mašću i kuhati na tihoj vatri. Ohlađenom mašću mazati bolna mjesta.

 

 

 

Dvije supene kašike kantariona ostaviti da odstoje sat ili dva u vreloj vodi (potrebne su oko dvije čaše) i piti po pola čaše toplog čaja dva do četiri puta na dan prije jela. Bolna mjesta mazati mašću od kantariona, lavande ili majorana.

Nekoliko listova svježeg kupusa oprati i sa njih ukloniti sve žile. Preko listova posuti po supenu kašiku sitno isjeckanog svježeg lista hrena i svježe ljute paprike. Oboljelo mjesto namazati uljem, pa onda staviti ovaj oblog. Oblog držati ujutro i uveče oko sat vremena, dok se ne osjeti peckanje kože. Oblog potom skinuti, obrisati mlakom vodom i bolna mjesta namazati maslinovim uljem.

Pola supene kašike cvijeta smilja kuhati desetak minuta u pokrivenoj posudi sa dvije čaše vode. Ostaviti da odstoji sat vremena i piti pola čaše toplog čaja 3-4 puta na dan prije jela. Napitak piti 15 – 20 dana.

 

 

 

Kafenu kašičicu majčine dušice preliti sa dva decilitra vrele vode. Posudu poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Nakon toga napitak procijediti i piti uvijek svježe pripremljen. Čaj od ove biljke smiruje bolove u slučaju upale nerava, išijasa i reume, a ublažava i glavobolje.

Napraviti mješavinu od jednakih dijelova breze, koprive i kore krkavine (krušine). Kašiku ove mješavine preliti sa 2 decilitra vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji sat dva. Nakon toga procijediti napitak i piti zaslađen s medom.

Pomiješati dvije supene kašike sitno isjeckanog cvijeta i lista hajdučke trave i cvijeta zohve i sipati u 6 decilitara ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Procijediti i piti zaslađeno s medom po 2 decilitra prije doručka, ručka, večere.

Pomiješati po dvije supene kašike sitno isjeckanog lista nane i matičnjaka i sipati u 6 dc ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji dva sata. Procijediti i piti zaslađeno medom, po 2 dc prije doručka, ručka, večere.

Sitno isjeckati i izmiješati po supenu kašiku lista i cvijeta repušnjače, lista bijelog jasena, lista ruzmarina, osušenih stabljika razvodnika, lista i cvijeta biljke dan i noć i nevenovog cvijeta i sipati u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata da odstoji. Procijediti i zasladiti medom, piti u toku dana sve dok traje bolest.

 

 

 

Efikasna mješavina

 

Napraviti mješavinu od po 5 supenih kašika sitno isjeckanog cvijeta i lista kantariona i lista ruzmarina. Sipati u litar komovice ili špiritusa. Držati zatvoreno 20 dana na toplom mjestu. S vremena na vrijeme promućkati flašu.
Nakon predviđenog vremena procijediti i masirati bolna mjesta ujutro, u podne i uveče, sve dok se koža ne natopi, oko desetak minuta. Nakon masaže, kožu obrisati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem.

 

 

 

Rakija, jorgovan, ljutić

 

Napraviti mješavinu od po 5 supenih kašika sitno isjeckanog cvijeta jorgovana i cvijeta ljutića. Sipati u litar rakije (komovice ili šljivovice) i držati zatvoreno 20 dana. S vremena na vrijeme flašu promućkati i čuvati je na toplom mjestu. Nakon predviđenog vremena tinkturu procijediti i masirati bolna mjesta ujutro, u podne i uveče, sve dok koža upija, najviše 10-ak minuta. Nakon masaže obrisati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem.

 

 

 

Hajdučka trava

 

Pomiješati po supenu kašiku osušenih listova i cvjetova medunike i hajdučke trave. Biljke popariti sa 2 dc ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno. Nakon dva sata čaj procijediti i piti po potrebi. Hajdučka trava, naime, u kombinaciji sa medunikom efikasno ublažava sve vrste bolova.

 

 

 

Kupka od smreke

 

Šaku mladih vrhova smreke kuhati u mlijeku i kada se ohladi, gustiš staviti u lanenu krpu i priviti na bolno mjesto. Skuhati jak čaj od od suhih iglica smreke i koristiti kao kupku.

 

 

 

Masaže maslinovim uljem

 

Sitno isjeckati i izmiješati po tri supene kašike orahovog lista, bijelog luka, lista ruzmarina i lista i cvijeta suručice i sipati u litar komovice ili špiritusa. Držati zatvoreno 20 dana na toplom mjestu. S vremena na vrijeme promućkati flašu.
Nakon predviđenog vremena procijediti i masirati bolna mjesta ujutro, u podne i uveče, oko desetak minuta. Nakon masaže obrisati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem.

 

 

 

 

Kad “probada” u kuku

Izmiješati po supenu kašiku sitno zdrobljenog lista ruzmarina, lista i cvijeta kantariona, zrelih klekinja, lista breze, cvijeta zove i igličastih listića bora i sipati u 1,2 l ključale vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Procijediti i piti zaslađeno medom, po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Ovaj čaj se posebno preporučuje prilikom probadanja u kuku.

 

 

 

Obloge od hrena

Dobro oprati i osušiti lišće hrena. Preko njega posuti po supenu kašiku sitno isjeckanog bijelog luka, cvijeta ljutića, lista bijelog jasena i ljute paprike. Oboljelo mjesto namazati uljem, pa onda staviti ovaj oblog. Oblog držati ujutro i uveče, najviše dva sata, tačnije dok se ne osjeti jako peckanje kože. Nakon skidanja obloga, obrisati mlakom vodom i bolna mjesta namazati maslinovim uljem.

 

 

 

Prevencija podrazumijeva promjenu nekih životnih navika.

Umjerena fizička aktivnost veoma je važna u sprečavanju tegoba karakterističnih za išijas. U slučaju zdravstvenih problema, ljekar bi trebalo da preporuči fizičku aktivnost koja ne podrazumijeva veliki napor.

Osobe čiji posao zahtijeva konstantno i dugotrajno sjedenje trebalo bi da zauzmu pravilan položaj, i da što češće ustaju i šetaju.

Naročito je važno da se prilikom podizanja tereta prvo saviju koljena. Nikako ne treba savijati kičmu i praviti nagle pokrete.

 

 

 

 

 

 

 

(aura.ba)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »