Ovo su knjige koje bi trebali pročitati makar jednom u životu!

Ovo su knjige koje bi trebali pročitati makar jednom u životu!

1984, George Orwell

Orwell u ovoj knjizi istražuje pitanja cenzure, propagande i individualizma, kada se protagonist bori da izbjegne svoje monotono postojanje.

 

 

 

Sto godina samoće, Gabriel Garcia Marquez

Ovo je priča o selu Macondo i njegovim stanovnicima.

Roman pokriva 100 godina svake generacije porodice Buendia, čije su greške u prošlosti vodile ka njenom uništenju.

Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

Jedan od vjerojatno najvećih romana ikada napisanih koji se može čitati na više načina. Slojevitost je tajna genijalnosti Bulgakova.

Vjerojatno ste čitali, a možda i nekoliko puta.

Moby-Dick, Herman Melville

Odgovor na pitanje kuda sve može odvesti beskompromisna želja za osvetom po svaku cijenu.

Grof Monte Cristo, Alexandre Dumas

Ispunjena intrigama, ljubavlju, scenama borbe i socijalnom satirom, ovo je jedna od najboljih osvetničkih knjiga ikada napisanih.

Životinjska farma, George Orwell

Alegorija i satira sovjetskog komunizma, Životinjska farma je priča o grupi životinja koje preuzimaju farmu nakon svrgavanja njihovog ljudskog gospodara.

Mali princ, Antoine de Saint-Exupéry

Prvobitno objavljena na francuskom jeziku, ova novela je priča o pilotu čiji se avion srušio u Sahari i njegovom susretu s dječakom koji tvrdi da je s druge planete.

Iako je napisana kao priča za djecu, ovaj roman je namijenjen svim uzrastima i drugačije ćete ga shvatiti ovisno od životnog perioda u kojem ga čitate.

Za kim zvona zvone, Ernest Hemingway

“Nijedan čovek nije otok, sam po sebi cjelina; svaki je čovjek dio kontinenta, dio zemlje. Ako grudvu zemlje odnese more, kao da je odnijelo neki rt, kao da je odnijelo posjed tvojih prijatelja ili tvoj.

Smrt ma kojeg čovjeka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen čovječanstvom. Stoga, nikad ne pitaj za kim zvona zvone – ona zvone za tobom.” (Za kim zvona zvone)

Kratka povijest gotovo svega, Bill Bryson

U jednom od najboljih vodiča u znanosti, napisanom tako da može biti dostupan za javnost, Bryson opisuje sve – od veličine i povijesti univerzuma do uspona ljudske vrste u njemu.

On priča i o ekscentričnim arheolozima, antropolozima i matematičarima, koji su doprinijeli najvećim svjetskim otkrićima.

Stranac, Albert Camus

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Stranac počinje Mersaultovim saznanjem da mu je majka umrla. Nedostatak emocija dovest će do toga da ubije čovjeka.

Podijeljena u dva dijela, priča prati život Mersaulta prije i poslije ubojstva i vodi čitaoca kroz suđenja i predstojeće pogubljenje.

Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Zločin i kazna je priča o Rodionu Raskoljnikovu, siromašnom i propalom studentu iz Sankt Petersburga, koji je smislio plan da ubije staricu.

Tim ubojstvom planira riješiti financijske probleme, a i smatra ga etički opravdanim, jer se on, kao pojedinac, nalazi iznad moralnih pravila koja obavezuju ostale ljude. Što je u životu opravdano, a što ne?

Braća Karamazovi, Fjodor Dostojevski

Pozadina ove priče koja se događa u Rusiji 1987. je ubojstvo oca i obiteljsko rivalstvo. Braća Karamazovi prate živote tri brata i njihovog oca, a ovih 800 i nešto stranica sigurno vrijedi pročitati. Uostalom, sigurno ste ih već pročitali.

Naravno da ih ima još, ali ne mogu sve stati u jedan članak. Zato nam vi napišite koje bi se još knjige trebale naći na ovom popisu!

 

 

 

 

 

 

stil.kurir

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »