Opasna vrsta ribe: Često je kupujemo, a može nas otrovati!

Opasna vrsta ribe: Često je kupujemo, a može nas otrovati!

 

 

Istraživanja su pokazala da su mnogi koji su jeli ovu ribu, vrlo brzo nakon obroka osjetili znakove trovanja!

Iako se potrošačima svakodnevno savjetuje da obrate pažnju na namirnice koje konzumiraju, jedna vijest je posebno zabrinula građane.

Naime, svjetski mediji su objavili priču o opasnoj ribi “pangasius”, koja se može kupiti u prodavnicama po pristupačnoj cijeni.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2017/10/trovanje.jpg

 

 

Da li znate odakle dolazi ova riba?

Naime, kako pišu svjetski mediji, radi se o ribi izuzetno lošeg kvaliteta, koja se proizvodi u Vijetnamu, u ekstremno nehigijenskim uslovima. Njena prirodna okolina prepuna je bakterija koje veoma lako mogu da utiču na razvoj bolesti kod ljudi.

Prema sajtu “dietmindspirit.org” koji se, između ostalog, bavi kvalitetom namirnica koje unosimo u organizam, ovu ribu ne treba nikako da koristite u ljudskoj ishrani jer je lošeg kvaliteta.

 

 

 

 

– Ova riba se gaji na farmama u rijeci Mekong, jednoj od najzagađenijij rijeka na planeti. Prepuna je hemijskih otrova i bakterija jer se uzgaja u industrijski otpadnoj vodi. Ne postoji ništa prirodno u njoj. Nesretne životinje hrane se neupotrebljenim ostacima drugih riba, sušenim pa mlevenim kostima, glavama i repovima, pomiješanim sa sojinom sačmom. Na ovakav način nastalo je i oboljenje “ludih krava” u Britaniji, kada su goveda hranjena ostacima drugih krava – piše na ovoj stranici

Dodaje se da, s obzirom na to da pangasijusi rastu četiri puta brže od običnih somova, nije isljučeno da je njihova hrana “nafilovana” kojekakvim sumnjivim hormonima rasta, posebno kad se zna da nema nikakvih zvaničnih regulativa u vezi s njihovom proizvodnjom.

– Istraživanja su pokazala da su mnogi koji su jeli ovu ribu, vrlo brzo nakon obroka osjetili znakove trovanja. Najčešći simptomi su mučnina, povišena tjelesna temperatura i povraćanje. Zato razmislite dobro da li je niska cijena koju plaćate za filete pangasijusa zaista i cijena koju ste spremni da platite za zdravlje svoje porodice – piše na sajtu.

 

 

 

 

Oko upotrebe ove ribe u ishrani je prije nekoliko godina izbio skandal u dvije zemlje Evropske unije – Italiji i Francuskoj. Tamošnji mediji su ovu ribu nazvali “riba prevara”, pa je čitava afera oko nje dobila identično ime. O njoj su pisale sve dnevne novine u pomenutim državama, a televizije su emitovale priloge o njoj u udarnim terminima.

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »