OVO SU 3 SITUACIJE U KOJIMA NE BI SMJELI PITI KAFU!

OVO SU 3 SITUACIJE U KOJIMA NE BI SMJELI PITI KAFU!

Postoje i neki malo manje dobri efekti kafe, odnosno situacije u kojima bi trebali izbjegavati, ili barem smanjti konzumaciju kafe. U suprotnom bi mogli iskusiti neugodne nuspojave kao što su tjeskoba i premorenost (uprkos kofeinu). 

 

 

Ako ste skloni anksioznosti

Ako se osjećate kao da ste “na rubu”, ispijanje još jedne šalice kafe moglo bi vam stvoriti dodatan problem. Kofein ima stimulativni učinak na živčani sustav jer potiče izlučivanje kortizola (hormona stresa), koji može pogoršati tjeskobu i probleme sa spavanjem (ovi efekti najizraženiji su kod osoba s napadima panike i socijalnom fobijom). Kako bi smanjili utjecaj kofeina pokušajte smanjiti količinu kofeina koju konzumirate, a posljednju šalicu kafe popijte najkasnije 6 sati prije odlaska na spavanje.

 

 

Nakon neprospavane noći

Kafa se može činiti kao prirodno rješenje za neprospavanu noć, ali ona vam može pomoći samo do određene granice. Nova istraživanja pokazuju kako kofein prestaje biti efektivan način da se razbudite ako ste više od 3 uzastopne noći spavali manje od 5 sati. Razlog je činjenica da tako malo sna uzrokuje pad vaših mentalih sposobnosti koje ni najveća količina kofeina ne može popraviti. Ako ne uspijevate odspavati barem 7 sati svake noći, možda je najbolje da potpuno preskočite kafu, a kada vam razina energije padne pokušate kratko odspavati (oko 20-ak minuta), prenosi Finirecepti.

 

 

Čim se probudite

Ispijanje kafe u 7 sati ujutro neće puno utjecati na razinu vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišoj razini upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumiranje kafe između 10 i 12 sati, kada razina kortizola (hormona stresa) počinje opadati. Na ovaj ćete način iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutro i “sačuvati” kofein za kasnije.

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »