OVO NE BI SMJELI JESTI UJUTRU: TRI NAJNEZDRAVIJA DORUČKA

OVO NE BI SMJELI JESTI UJUTRU: TRI NAJNEZDRAVIJA DORUČKA

 

 

 

Doručak je najbitniji obrok u doku dana za vaš organizam. Ako želite da dan započnete tako što ćete svom tijelu pružiti dobru energiju izbjegavajte ove tri vrste doručka.

 

 

Voćni sokovi i jogurti 

Iako na njima piše da su 100%  prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak će vam trenutno dati energiju, ali će vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost.

Konzumirajte sok od pravog voća koje sadrži vlakna potrebna za regulaciju probave i obogatite ga kašičicom žitarica. Isto vrijedi i za voćne jogurte, pa odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmelade.

 

 

Peciva

Peciva, krofne i ukusni kroasani od tijesta koje kupujemo u pekari su vrlo ukusni i zasitiće vas, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško se vari i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu preko potrebne za normalan rad. Ako ujutro volite da pojedete pecivo, odaberite ono od cijelih žitarica i premažite ga mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.

 

 

“Zidarski” doručak

Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, bijelog hljeba ili masne salame začinjene majonezom i sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

 

 

Velike količine nezdravih masnoća završit će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako volite ujutro da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuhate i kombinujete uz krišku prepečenog hljeba i čaj.

 

 

 

 

 

hayat

 2,525 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »