BEBE I MLAĐA DJECA NE SMIJU DA SJEDE PRED EKRANOM: PROČITAJTE ZAŠTO TO MOŽE BITI POGUBNO

BEBE I MLAĐA DJECA NE SMIJU DA SJEDE PRED EKRANOM: PROČITAJTE ZAŠTO TO MOŽE BITI POGUBNO

 

 

 

Bebe i mališani ne smiju da budu ostavljeni da pasivno gledaju televizijske ili druge ekrane, glase nove smjernice Svjetske zdravstvene organizacije.

Dijete ne bi smjelo da provodi vrijeme sjedeći pred ekranima, uključujući i kompjuterske igre, prije nego što napuni 2 godine, kaže SZO.

 

 

Granica za djecu uzrasta između dvije i četiri godine je sat vremena dnevno, a što manje – to bolje.

 

 

Velika Britanija nema planove da ažurira sopstvene smjernice korištenja ekrana, iako upozorava da bi djeca trebalo da ih izbjegavaju pred spavanje, prenose Vijesti.

Ovo je prvi put da je SZO izdala preporuke u vezi sa fizičkom aktivnošću, pretjeranim sjedenjem i spavanjem za djecu ispod pet godina.

 

 

Pored upozorenja protiv pasivnog sjedenja pred ekranom, kažu i da bebe ne smiju da provode duže od sat vremena vezane u kolicima, auto sjedištu ili marami.

Ove smjernice biće predstavljene na Evropskom kongresu o gojaznosti u Glazgovu u nedjelju.

Vrlo je malo vjerovatno da veoma mala djeca imaju bilo kakve koristi od pasivnog sjedenja pred ekranima rekla je jedna od autorki smjernica, doktorica Huana Vilumsen.

– Sedentarno vrijeme mora da se pretvori u kvalitetno vrijeme. Čitanje knjige sa vašim djetetom, može mu pomoći da razvije jezičke vještine.

– Dijete koje dobije tablet da bi bilo mirno dok sjedi u kolicima ne dobija isto kvalitetno sedentarno vrijeme.”

– Djeca moraju da dobiju priliku za aktivnu igru tokom čitavog dana, a mi bi trebalo da im smanjujemo vrijeme pasivnog sjedenja pred ekranima – rekla je ona.

 

 

Neki televizijski programi koji podstiču malu djecu da se kreću dok gledaju mogu da budu prihvatljivi, dodala je ona, naročito ako je roditelj ili staratelj prisutan da objasni i učestvuje.

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »