Ove rijetke biljke pomažu: Recepti protiv LEUKEMIJE

Ove rijetke biljke pomažu: Recepti protiv LEUKEMIJE

 

 

 

 

Dijagnoza leukemije, nažalost, nije tako rijetka, a nizak hemoglobin prvi je pokazatelj ozbiljnih problema sa krvlju. Srećom, postoje rijetke i djelotvorne biljke koje mogu biti od pomoći

 

 

 

U slučaju leukemije (raka krvi) nivo hemoglobina opada, pri čemu ga je veoma teško dovesti u normalu. Ipak, postoje biljke koje poboljšavaju sastav krvi, bogate su željezom i različitim mikroelementima, a koji su u ovom slučaju neophodni.

Narodni ljekari se kunu u ljekovitu meduniku (plućnjak). Ona je bogata manganom, kobaltom i željezom, koji su odgovorni za sastav krvi. Priprema se nadzemni dio i to za vrijeme cvjetanja biljke. Supenu kašiku suhe sirovine prelijte šoljom prokuhane vode, ostavite da odstoji 10-15 minuta i pijte umjesto čaja po šolju dvije na dan. Medunika se može primjenjivati duže vrijeme.

 

 

 

Za liječenje leukemije korisna je i dvodomna kopriva, koja ima nevjerovatan sastav. Izuzetno je bogata mikroelementima. Koprivu ćete najbolje pripremiti u proljeće, odrezujući vrhove (otprilike 10 cm), koji se kasnije koriste. Supenu kašiku koprive prelijte šoljom prokuhane vode, uzimajte pola šolje ovog čaja ujutru i pola šolje uveče. Kopriva se primjenjuje u kratkim kurama (dvije nedjelje se uzima, zatim se dvije nedjelje pravi pauza, zato što ova biljka ima sposobnost da zgušnjava krv.

Od velike pomoći su bobice borovnice i nadzemni dio borovnjaka. Izdanci orovnice mogu se pripremiti tokom cijelog ljeta, kao i u proljeće i početkom jeseni. Za pipremu čaja od mladica borovnica uzmite dvije supene kašike sirovine i prelijte sa 0,5l prokuhane vode. Ostavite da odstoji i pijte bez posebne norme.

U borbi protiv leukemije indikovani su astragal i bajkalska kapica (Scutellaria baicalensis), koji imaju složen hemijski sastav, ali su one rijetke biljke. Prema najnovijim istraživanjima, bajkalska kapica proglašenaje biljkom koja uspješno pomaže u liječenju tumora. Sadrži organsku supstancu pod nazivom flavoni, koja ne samo da ima antivirusno dejstvo već omogćava i da se ubiju maligne ćelije.

Za razliku od njih, cvjetovi djeteline poznati su i dostupni svima. Skupljaju se u vrijeme cvijetanja biljke. Djetelina ima veoma mnogo vrsta, a najefikasnija u borbi protiv bolesti krvi jeste crvena djetelina. Dvije supene kašike isitnjenih naglavaka djeteline skuhajte u 0,5 l prokuhane vode, ostavite da odstoji i pijte bez posebno propisane norme (do litar na dan),

U ruskoj medicini crvena djetelina smatra se ljekovitim sredstvom u slučaju svih vrsta malignih neoplazmi, zato što ona obnavlja krv, poboljšava njen sastav, a istovremeno smanjuje intoksikaciju organizma.

 

 

 

Odvar od gljive muhare

U specifična pomoćna sredstva za liječenje raka krvi spada gljiva muhara, od čijih se kapica pravi odvar sa alkoholom. Trećinu tegle napunite tusto sabijenim kapicama crvenih muhara, a ostale dvije trećine zapremine napunite votkom ili rakijom. Ostavite da odstoji na tamnom i hladnom mjestu dvije-tri nedjelje, zatim iscijedite. Uzimajte po 10-20 kapi s vodom dva puta na dan. Poslije tri nedjelje uzimanja odvara od muhare pravi se pauza od nedjelju dana. Napomena: budite veoma oprezni sa ovom biljkom jer spada u otrovne gljive.

 

 

 

 

Aktivirajte želudac

Važna stavka u liječenju leukemije stravama jeste aktiviranje rada želuca kako bi organizam mogao dobro da apsorbuje aktivne korisne materije iz ljekovitih biljaka. Dakle, neopohdno je kroz hranu upotrebljavati začine: ren, crni i bijelu luk, cimet, mirođiju, kardamon, kurkumu.

 

 

 

 Hrana

Preporučljivo je da se u ishranu uključi više plodova borovnice, crnozrne borovnice, crvene jarebike, udike (kaline), kljukve (evropska brusnica), brusnice, močvarne kupine (ili močvarne jagode), šumskih i baštenskih jagoda, kao i čaja od plodova šipurka. Za liječenje leukemije veoma su korisni orasi i kedrove sjemenske (pinjoli).

Od kedrovih sjemenki (pinjola) možete iskoristiti i ljusku za pripremu ljekovitog odvara: teglu punite do tri četvrtine ljuskom i nalijte do vrha votkom ili rakijom. Uzimajte po jednu supenu kašiku tri puta na dan.

Češće jedite heljdinu i pšeničnu kašu. Osim toga, pijte hladan odvar od pšenice.

Za krv su korisni proizvodi crvene boje, na primjer cvekla i njen sok, koji prije upotrebe treba ohladiti u frižideru. Ako je jetra oslabljena, onda cveklu ne treba upotrebljavati u sirovom nego u kuhanom obliku. Šargarepa ne samo da poboljšava kv nego i blagotvorno utiče na jetru. Najbolje ju je upotrebljavati u svježem obliku – svako veče pojedite jednu.

Kad je sezona jedite proizvode crvene boje kao što su lubenica i nar.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »