OVA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE NIKAD NE SMIJEMO KORISTITI ZAJEDNO

OVA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE NIKAD NE SMIJEMO KORISTITI ZAJEDNO

 

 

 

Sredstva za čišćenje uglavnom su prepuna hemikalija, a neke od njih, kada ih pomiješate, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

 

Stručnjaci su izdvojili ona koja nije pametno koristiti zajedno.

Također, upozoravaju kako nije dobro upotrebljavati zajedno isto sredstvo za čišćenje od različitih proizvođača, jer kemikalije u njima mogu biti drugačije.

 

 

 

 

Nikad ne koristite zajedno:

• Izbjeljivač i alkohol – kombinacija kemikalija kao što su, u ovom slučaju, solna (klorovodična) kiselina i kloroform mogu uzrokovati oštećenje živčanog sustava, pluća, jetre, očiju i kože. Osim toga, visoka razina kloroforma izaziva vrtoglavicu, mučninu, gubitak svijesti, a u ekstremnim slučajevima i smrt.

• Izbjeljivač i amonijak – kada se spoje, stvaraju otrovne plinove koji mogu izazvati teška oštećenja dišnog sustava. Visoke koncentracije amonijaka i kloramina (vrlo otrovan plin) proizvode opasnu eksplozivnu tvar. Amonijaka ima u sredstvima za pranje prozora.

 

 

 

 

 

 

 

• Izbjeljivač i ocat – dodavanje i malih količina kiseline u izbjeljivač potiče stvaranje opasnih plinova koji mogu dovesti do ozbiljnih kemijskih opeklina očiju i do oštećenja pluća. Savjet je ne miješati izbjeljivač s ničim osim s običnom vodom.

 

 

 

• Soda bikarbona i ocat – oni zbog svojih svojstava poništavaju jedno drugo jer ocat je kiselina, a soda kiselinu neutralizira, i to samo po sebi nije opasno. Međutim, njihovo miješanje u zatvorenom spremniku može izazvati eksploziju.

 

 

 

• Ocat i vodikov peroksid – ako se koriste zajedno, nastaju kiseline koje pri visokim koncentracijama oštećuju kožu, oči, grlo, nos i pluća, piše 24sata.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »