OPASNOST JE VEĆA ZIMI: ZAGAĐENI ZRAK MOŽE UZROKOVATI AUTIZAM KOD DJECE

OPASNOST JE VEĆA ZIMI: ZAGAĐENI ZRAK MOŽE UZROKOVATI AUTIZAM KOD DJECE

Prema najnovijim istraživanjima izloženost određenoj vrsti onečišćenja zraka u ranom djetinjstvu može značajno povećati rizik od razvoja simptoma povezanih s poremećajem autističnog spektra (ASD), piše Science Alert.

I prije su neke studije ukazivale na moguć utjecaj onečišćenog zraka na nerođenu djecu, no znanstvenici sa Sveučilišta Monash otišli su korak dalje i primijetili kako postoji kontinuirani rizik razvoja poremećaja autističnog spektra prvih nekoliko godina života djeteta ako dijete živi na području s visokim stepenom zagađenosti zraka.

Istraživanje su u Šangaju provodili stručnjaci za javno zdravstvo, koji su promatrali su utjecaj onečišćenog zraka na zdravlje oko 1.500 djece.

 

 

 

Mali nivo onečišćenja isto je opasan

– Zabilježili smo ozbiljan negativan utjecaj zagađenja zraka na zdravlje djece i smatramo da nema sigurne razine izloženosti. I najmanja razina onečišćenja može na neki način utjecati na zdravlje djeteta – objasnio je voditelj istraživanja Yuming Guo.

– Primijetili smo kako je čak izloženost vrlo malim količinama sitnih čestica zagađenog zraka povezana s prijevremenim porodima, sporijim učenjem kod djece i nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i bolesti srca – dodao je.

 

 

Zagađenost zraka utječe i na neurološki razvoj djeteta

Postoji mnogo znanstvenih dokaza koji upućuju na povezanost onečišćenja zraka i pojava bolesti krvožilnog sustava ili plućnih bolesti. No, znanstvenici još nisu sasvim sigurni u kojoj mjeri zagađenje zraka utječe na neurološki razvoj djeteta.

Većina studija je do sada promatrala vezu između autizma i kvalitete zraka u prenatalnoj dobi, dakle prije rođenja djeteta, prenosi Index.hr.

Stoga je ovo istraživanje išlo korak dalje i koncentriralo se na već rođenu djecu. Tako je istraživački tim pratio živote 124 autistična mališana i živote 1.240 djece koji nisu imali dijagnozu ASD-a. Ispitanici su bila djeca između 3 i 12 godina starosti.

 

 

86% veća vjerovatnost razvoja autizma

Povezali su dnevna očitanja čestica veličina 1, 2,5 i 10 mikrometara s onim mjestima gdje su ta djeca živjela tokom prve tri godine života.

Tim je primijetio jasan uzorak – djeca koja su tijekom prve tri godine života izložena česticama veličine oko 1 mikrometra imaju za 86% veću vjerovatnost pojave autizma.

Čestice veličine oko jednog mikrometra, prema istraživanju, opasnije su po zdravlje od čestica drugih veličina.

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »