Nova vakcina Bila Gejtsa protiv poliomijelitisa AFRIČKU DJECU ostavlja paralizovanom!

Nova vakcina Bila Gejtsa protiv poliomijelitisa  AFRIČKU DJECU  ostavlja paralizovanom!

Globalna inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa (GPEI) i zdravstveni zvaničnici u Demokratskoj Republici Kongo i Burundiju objavili su da je sedmoro dece paralizovano poliomijelitisom izazvanim vakcinom koja je povezana sa polio vakcinom nOPV2, koju je razvila Fondacija Bill & Melinda Gates .

Gejts fondacija , GPEI partner, finansirala je razvoj i klinička ispitivanja za nOPV2 vakcinu. Epidemije poliomijelitisa izazvane vakcinama nisu neočekivane sa nOPV2 vakcinom, rekao je GPEI. Iako je otkrivanje ovih epidemija tragedija za pogođene porodice i zajednice, nije neočekivano sa širom upotrebom vakcine.

Oralne vakcine, koje se primenjuju u većem delu Afrike, na Bliskom istoku i u delovima Azije, sadrže živu, ali oslabljenu formu virusa poliomijelitisa modifikovanog da smanji njegovu sposobnost paralize. Deca vakcinisana živim oralnim vakcinama izbacuju virus u stolici, koji na kraju završava u otpadnim vodama. Naročito na mestima gde su sanitarni uslovi loši, virus se može preneti sa deteta na dete, što zapravo pomaže u zaštiti zajednice, prema GPEI.

Međutim, kako nastavlja da cirkuliše tokom 12 do 18 meseci, oslabljeni virus u živim oralnim sojevima vakcine može da se vrati u virulenciju, da cirkuliše, inficira i parališe „na mestima sa niskom stopom imunizacije“. Ovi virusi se nazivaju cirkulišući poliovirus koji potiče od vakcine ili cVDPV.

 

 KRITIČNO! Nova Gejtsova vakcina protiv poliomijelitisa ostavlja AFRIČKU DECU paralizovanom

Burundi je proglasio vanredno stanje nakon što je potvrđeno osam slučajeva virusa i pet uzoraka iz ekološkog nadzora otpadnih voda, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Zemlja planira da sprovede kampanju vakcinacije protiv dečije paralize u narednim nedeljama, sa ciljem da vakciniše svu decu uzrasta od 0 do 7 godina, koja ispunjavaju uslove, protiv virusa. Zdravstvene vlasti Burundija takođe planiraju da sarađuju sa SZO i GPEI na procenama rizika kako bi se utvrdio obim izbijanja virusa koji potiče od vakcine. I povećavaju nadzor nad poliomijelitisom, pri čemu zaposleni u SZO prikupljaju dodatne uzorke vode i eventualno otvaraju nove lokacije za nadzor životne sredine.

Dr Ananda Bandiopadhiai , zamenik direktora za tehnologiju, istraživanje i analitiku u timu Gejts fondacije, rekao je: „Razočarani smo. Svako takvo izbijanje je razočaravajuće.”

Vakcine nOPV za tipove 1 i 3 poliovirusa, nazvane nOPV1 i nOPV3, su u kliničkim ispitivanjima, prema EPGI . U e-poruci za The Defender, dr Brian Hooker, Ph.D., PE, glavni naučni službenik Dečje zdravstvene zaštite i profesor biologije na Univerzitetu Simpson je rekao: „Tragično je, ali nije neočekivano da je upotreba živih virusnih Sabin vakcina bi izazvalo širenje poliomijelitisa dobijenog od vakcine s obzirom na sklonost ovih virusa da ponovo mutiraju u svoj paralitički oblik. Još je alarmantnije da paralitički oblik sada kruži među populacijom dece Konga i Burundija.”

Gejts fondacija je najveći finansijer inicijativa za poliomijelitis širom sveta. Gejts fondacija, pored finansiranja nPOV2 vakcine, GPEI i SZO, takođe finansira Rotari internešenel, UNICEF, Gavi i CDC fondaciju. Gejts fondacija je takođe finansijer NPR-a i NPR-ovog bloga, koji su objavili brojne članke o VDPV2 i utrli put Gejtsovoj nPOV2 vakcini kao rešenju.

Kritičari su primetili da Gejtsovo finansiranje ne samo da usmerava novac u ovo pojedinačno pitanje, već zahteva i obaveze finansiranja, osoblja i drugih resursa od zemalja primalaca. Kao rezultat toga, kontinuirani fokus na poliomijelitis je nesrazmeran potrebama, preusmeravajući resurse od drugih zdravstvenih problema i bolesti. Lancet je objavio kritiku Gejtsa još 2009. godine.

Uprkos odobrenju nove nOPV2 vakcine od strane SZO i Strateške savetodavne grupe stručnjaka za imunizaciju (SAGE), ona je povezana sa izbijanjem poliomijelitisa povezanih sa vakcinama. Zdravstveni zvaničnici u Demokratskoj Republici Kongo i Burundiju, zajedno sa Globalnom inicijativom za iskorjenjivanje poliomijelitisa (GPEI), objavili su u četvrtak da je sedmoro dece paralizovano poliomijelitisom dobijenom vakcinom, povezanom sa nOPV2 polio vakcinom koju je razvila Fondacija Bila i Melinde Gejts. . Fondacija, GPEI partner, finansirala je razvoj i klinička ispitivanja nOPV2 vakcine.

Avganistan i Pakistan sada prijavljuju više slučajeva paralize od poliomijelitisa izazvanog vakcinom nego od divljeg virusa, a bilo je i nekoliko izbijanja infekcija izazvanih vakcinom širom Afrike, sa više od 1.000 dece paralizovano samo 2020. godine, prema studiji u BMJ. U 2022. godini, 800 dece je dobilo paralitičku poliomijelitis od vakcina.

Gejts fondacija je najveći finansijer inicijativa za poliomijelitis širom sveta. U aprilu 2013, Bill Gates je rekao da je iskorenjivanje dečje paralize njegov „glavni prioritet“, iako je u tom trenutku bilo samo 19 slučajeva širom sveta te cele godine. Otkako se Gejts obavezao na tu obavezu, milijarde dolara širom sveta uložene su u tu svrhu.

Gejts fondacija je jedan od nekoliko partnera u javno-privatnom partnerstvu GPEI koje takođe uključuje SZO, UNICEF, Dečji fond Ujedinjenih nacija, Centre za kontrolu i prevenciju bolesti, Gavi i Rotari internešenel. Gejts fondacija, pored finansiranja nPOV2 vakcine, GPEI i SZO, takođe finansira Rotari internešenel, UNICEF, Gavi i CDC fondaciju.

Nakon uloge Gejts fondacije u epidemiji COVID-19, mnogo više ljudi danas izražava slične zabrinutosti.

Uticaj Gejts fondacije je ogroman i nije samo u oblasti vakcina.

U poljoprivrednom sektoru, na primer, zalagao se za genetski modifikovane useve, za koje neki stručnjaci veruju da su opasni i da imaju štetne posledice po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

 

 

 

 

NultaTačka/PolioReaction

 540 total views,  8 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »