Njemački parlament odbio uvođenje obavezne vakcinacije za osobe starije od 60 godina

Njemački parlament odbio uvođenje obavezne vakcinacije za osobe starije od 60 godina

Njemački Bundestag odbacio je prijedlog za uvođenje obaveznog cjepiva starijima od 60 godina, što su podržavali kancelar Olaf Scholz i ministar zdravstva Karl Lauterbach. Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da će odluka Bundestaga otežati stvari na jesen, kada se očekuje val infekcija. Većina Nijemaca podržava da cijepljenje protiv COVID-19 bude obavezno.

Očekivalo se da će glasovanje biti blizu, kao što je pokazao Scholz koji je pozvao ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock da napusti veliki sastanak NATO-a o Ukrajini da se vrati u Berlin i da svoj glas.

Međutim, ako je vlada očekivala da će glasovanje biti blizu, pogriješili su, što znači da Baerbockova prisutnost nije bila potrebna. Od 674 zastupnika Bundestaga, 378 ih je glasalo protiv mandata cjepiva, dok ga je 296 podržalo.

Baerbockin odlazak izazvao je političke kritike kod kuće. CDU veteran i stručnjak za vanjske poslove Norbert Röttgen napisao je na Twitteru: “Glasovanje o obveznom cijepljenju je vrlo važno. Ali rat u Europi sada je važniji.”

Političar Zelene stranke Omid Nouripour u međuvremenu je branio svog stranačkog kolegu, rekavši da “svi u NATO-u” razumiju kako domaća parlamentarna pitanja ponekad mogu intervenirati.

Njemacka odbila obavezno cijepljenje za starije

Veliki politički poraz za Scholza

Odbijanje te mjere bilo je veliki udarac za Scholza i njegovu vladajuću koaliciju, koju čine kancelarkini socijaldemokrati (SPD), Zeleni i neoliberalni Slobodni demokrati (FDP).

Schloz je odlučio dopustiti zastupnicima da predlože mandatne mjere za cjepivo i da o njima slobodno glasaju, umjesto da dopusti njegovoj vladi da iznese svoj prijedlog.

Ali to je omogućilo članovima da glasaju po svojoj savjesti, a nekoliko viših članova FDP-a izjasnilo se protiv obaveznog cjepiva, pridruživši se umjesto toga konzervativnoj oporbi CDU/CSU u odbacivanju te mjere.

Nakon glasovanja, političari su mijenjali krivnju, s članovima SPD-a i Zelenih koji su bijesni na FDP jer se nisu posvetili ciljevima svoje koalicije, a također i na CDU, jer su dopustili svojim članovima da glasaju po svojoj savjesti, za što su rekli da je moglo dati više glasova za mjeru.

Lauterbach: Idemo dalje

Ministar zdravstva Karl Lauterbach zabrinuto je reagirao na neuspjeh svog preferiranog izbora politike.

“To je vrlo važna odluka, jer je sada borba protiv korone u jesen postala mnogo teža. Politička krivnja ne pomaže. Idemo dalje”, napisao je Lauterbach na svom twitter računu.

Udruženje njemačkih bolnica (DKG) razočarano je reagiralo na glasovanje. “Na kraju dana sada stojimo ispred hrpe ruševina, za koje svaka strana dijeli odgovornost”, rekao je šef DKG Gerald Gaß.

Dodao je da je taj pokušaj bio osuđen na propast, kada je kancelar Scholz prepustio zakonodavnom tijelu da riješi pitanje mandata, za razliku od njegova kabineta koji je ponudio plan.

Zagovornici su se nastojali pripremiti za jesen

Zastupnica Socijaldemokratske stranke Dagmar Schmidt predstavila je zakonski prijedlog, potaknuvši članove da glasaju za tu mjeru, rekavši “danas se ne radi o onome što se događa sada, nego o onome što će se vrlo vjerojatno dogoditi na jesen”.

Dodala je da je važno imati temelj za opsežnu imunizaciju kako bismo se suočili s većom epidemijom kasnije tijekom godine.

Zastupnik Zelenih Janosch Dahmen pozvao je Bundestag da razmotri znanost koja pokazuje da su oni stariji od 60 godina vrlo osjetljivi na teške bolesti uzrokovane infekcijom COVID-19.

Dahmen je rekao da Bundestag također ima odgovornost saslušati većinu Nijemaca koji su dali podršku mandatu cjepiva.

Oporba: obavezno cjepivo ”nije potrebno”

No, oporbeni CDU desnog centra tvrdio je da obavezno cjepivo nije potrebno, s obzirom na činjenicu da se broj slučajeva smanjuje diljem zemlje.

Saborski zastupnik CDU-a Tino Sorge poručio je zakonodavnom tijelu da, budući da trenutna situacija ne pokazuje pretrpanost zdravstvenog sustava, niti hitnu situaciju na jedinicama intenzivne njege, nije potrebno nametati zahtjeve za cjepivom.

Sorge je dodao da mandat za cjepivo neće pomoći na jesen ako dođu nove varijante, vjerojatno otpornih na cjepiva.

Viši član FDP-a Wolfgang Kubicki također je govorio protiv obaveze, ponavljajući Sorgeovu tvrdnju o varijantama, ali i dodao da nam cjepiva “ne bi pomogla da postignemo imunitet” i rekao da je neustavno prisiljavati odrasle ljude na cjepivo. “Nije posao ove kuće štititi odrasle osobe protiv njihove volje”, rekao je Kubicki.

Čelnica krajnje desnice Alice Weidel rekla je da mandat cjepiva “ne samo radikalno neprijateljski prema ustavu, već i totalitarna mjera”. Weidel je rekao Bundestagu da je kompromis o mandatu cjepiva za osobe starije od 60 godina “trojanski konj”, uokvirujući politiku kao mjeru koja će saveznoj vladi dati više ovlasti nad slobodom građana.

Otprilike 3 od 4 Nijemca cijepljeno

Već sada, cjepivo je obavezno za zdravstvene radnike. No daljnje širenje izazvalo je širu raspravu u njemačkom društvu. Oko 76 % Nijemaca primilo je dvije doze cjepiva protiv COVIDA-19, dok je otprilike 59 % primilo i booster.

Nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da 60 % Nijemaca podržava mandat cjepiva; iako manje njih vjeruje da se to zapravo može postići.

Glasovanje u Bundestagu došlo je nakon što je Njemačka sada ukinula većinu svojih glavnih mjera zbog koronavirusa, nakon što je zakonodavno tijelo izglasalo njihovo ukidanje i omogućilo državama da same donose odluke o tom pitanju.

 

 

 

 

IZVOR: dw.com

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »