Njemačka ne može izbjeći recesiju!

Njemačka ne može izbjeći recesiju!

Najnovija pomoć za ublažavanje inflacije navodno ne može zaustaviti gospodarski pad

Paket financijske pomoći vrijedan 65 milijardi eura koji je usvojio Berlin kao najnoviji pokušaj ublažavanja pritiska izazvanog inflacijom zbog sve veće krize opskrbe električnom energijom neće pomoći najvećem gospodarstvu EU-a da izbjegne prijeteću recesiju, izvijestio je Bloomberg u ponedjeljak pozivajući se na analitičare.

Mjere uključuju veće subvencije za kućanstva s nižim primanjima, isplate studentima i umirovljenicima te ograničenje cijena struje.

“Iako će najavljeni paket doista donijeti olakšanje za one financijski slabije, dvojbeno je da će paket biti dovoljan da u potpunosti nadoknadi učinak viših računa za energiju”, rekao je ekonomist ING-a Carsten Brzeski, u izvješću za klijente koje je dobila agencija.

Stručnjak je također izrazio sumnju da će cijeli paket postati operativan 2022., rekavši kako “paket vjerojatno neće uspjeti spriječiti šire gospodarstvo od pada u recesiju”.

Njemacka ekonomija

U međuvremenu, ekonomist Commerzbanka Joerg Kraemer upozorio je da najavljeni koraci samo stvaraju “iluziju da veliki dijelovi stanovništva mogu biti zaštićeni od posljedica rastućih cijena energije”. Dodao je da pristup Berlina, u kombinaciji s maksimiziranim proizvodnim kapacitetima, može potaknuti već povišene potrošačke cijene.

Očekuje se da će smanjenje računa za električnu energiju u kućanstvima za 10 milijardi eura smanjiti ukupnu inflaciju za 0,6 %, prema “izračunu pozadine omotnice” Grega Fuzesija, stratega JPMorgan Chasea, kako citira Bloomberg.

“Previše je pitanja u ovom trenutku da bi se procijenio točan utjecaj na inflaciju, uključujući i vrijeme”, rekao je, dodajući da bi se “novi rizici mogli materijalizirati” zbog prekida opskrbe ruskim plinom putem plinovoda Sjeverni tok 1.

 

logicno

 1,076 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »