Nema ocjena, nema rasporeda: OVA škola okreće obrazovanje naglavačke!

Nema ocjena, nema rasporeda: OVA škola okreće obrazovanje naglavačke!

Učenici biraju svoje vlastite predmete i motiviraju se, pristup za koji neki kažu da bi trebao biti uveden diljem Njemačke.

Anton Oberländer je uvjerljiv govornik. Prošle godine, kada su on i grupa prijatelja bili bez novca za kampiranje u Cornwallu, uspio je razgovarati s njemačkim nacionalnim željezničkim operatorom i uvjeriti ga da im pokloni besplatne ulaznice. Menadžeri su bili tako impresionirani njegovom hrabrošću da su ga pozvali natrag da održi motivacijski govor pred 200 njihovih zaposlenika.

Anton, treba istaknuti, ima 14 godina.

 

 

Samopouzdanje tinejdžera u Berlinu u velikoj je mjeri proizvod jedinstvene obrazovne ustanove koja je radikalno preokrenula konvencije tradicionalnog učenja. U školi u Oberländeru nema ocjena dok učenici ne napune 15 godina, nema rasporeda i nema instrukcija u stilu predavanja. Učenici odlučuju koje predmete žele učiti i kada žele polagati ispit.

Školski nastavni plan i program izgleda kao noćna mora svakog roditelja „helikoptera“. Predmeti koji se postavljaju ograničeni su na matematiku, njemački jezik, engleski jezik i društvene studije, a dopunjeni su apstraktnijim tečajevima kao što su “odgovornost” i “izazov”. Za izazov, učenici u dobi od 12 do 14 godina dobivaju € 150 (£ 115) i šalju ih u avanturu koju moraju sami planirati. Neki idu kajakom; drugi rade na farmi. Anton je otišao na put do južne obale Engleske.

 

 

Filozofija koja stoji iza ovih inovacija je jednostavna: kako se mijenjaju zahtjevi tržišta rada, a pametni telefoni i internet mijenjaju načine na koje mladi obrađuju informacije, tvrdi ravnateljica škole Margret Rasfeld, najvažnija vještina koju škola može prenijeti na svoje studente je sposobnost da se motiviraju, piše The guardian.

“Pogledajte trogodišnjake ili četverogodišnjake – svi su puni samopouzdanja”, kaže Rasfeld. „Djeca često ne mogu dočekati da počnu ići u školu. Ali frustrirajuće je to što većina škola tada nekako uspijeva oduzeti to samopouzdanje.”

Evanđelistička škola u Berlinu (ESBC) pokušava učiniti ništa manje nego “ponovno osmisliti što je škola”, kaže ona. “Misija progresivne škole trebala bi biti priprema mladih ljudi za suočavanje s promjenama, ili još bolje, učiniti da se raduju promjeni. U 21. stoljeću škole bi trebale za svoj posao odrediti razvijanje snažnih osobnosti.”

Kada učenike tjerate da 45 minuta slušaju učitelja i kaznite ih za suradnju na vježbi, to ne da je neusklađeno sa zahtjevima modernog svijeta rada, već i kontraproduktivno, kaže Rasfeld. “Ništa ne motivira učenike više nego kad otkriju sami smisao iza teme.”

Učenici u njezinoj školi potiču se da osmisle druge načine kako bi dokazali svoje stečene vještine, kao što je kodiranje računalne igre umjesto da polažu ispit iz matematike. Oberländer, koji nikad nije izbivao iz kuće tri tjedna dok nije krenuo na izazov u Cornwallu, rekao je da je na svom putovanju naučio više engleskog jezika nego što je naučio u nekoliko godina učenja jezika u školi.

 

 

Njemačka federalizirana obrazovna struktura, u kojoj svaka od 16 zemalja planira vlastiti obrazovni sustav, tradicionalno je dopuštala procvat modela slobodnog učenja. Ipak, za razliku od Sudburyja ili škola, ustanova Margret Rasfeld pokušava ugraditi samoodređenje učenika u relativno strog sustav pravila. Učenici koji besposličare tijekom lekcija moraju doći u školu u subotu ujutro kako bi odradili kaznu poznatu kao “silentium”. “Što više slobode imate, to vam je potrebna veća struktura”, kaže Rasfeld.

Glavni razlog zašto ESBC dobiva reputaciju kao najuzbudljivija škola u Njemačkoj jest da je njena eksperimentalna filozofija uspjela ostvariti impresivne rezultate. Iz godine u godinu, ustanova Margret Rasfeld ima najbolje ocjene među berlinskim srednjim školama ili sveobuhvatnim školama koje kombiniraju sve tri školske forme njemačkog tercijarnog sustava. Nakon što je otvorena 2007. godine sa samo 16 studenata, škola sada radi punim kapacitetom, s 500 učenika i dugim listama čekanja za nove kandidate.

Imajući u vidu uspjeh o kojem se priča, čudo je da se govori o tome da se pristup Margret Rasfeld proširi u cijeloj zemlji. Ipak, neki obrazovni stručnjaci postavljaju pitanje mogu li se školske metode lako izvesti: u Berlinu, kažu, škola može privući najperspektivnije kandidate iz dobrostojećih i naprednih obitelji. Rasfeld odbacuje takve kritike, ustrajavajući kako škola teži heterogenoj mješavini učenika iz različitih sredina. Dok križ krasi zbornicu i svaki školski dan započinje s bogoslužjem, samo je jedna trećina trenutnih učenika kršteno. Trideset posto učenika ima migrantsku pozadinu, a 7% je iz kućanstava u kojima se ne govori njemački jezik.

Iako je ESBC jedna od 5.000 privatnih škola u Njemačkoj, naknade su testirane i relativno su niske u usporedbi s onima u Velikoj Britaniji, koje stoje između 720 i 6.636 eura godišnje. Oko 5% studenata oslobođeno je plaćanja pristojbe.

Međutim, čak i Rasfeld priznaje da je pronalaženje nastavnika koji se mogu prilagoditi školskim metodama učenja teže nego poticanje učenika da učine isto.

U dobi od 65 godina i zbog odlaska u mirovinu u srpnju, Rasfeld još uvijek ima ambiciozne planove. „Inovacijski laboratorij za obrazovanje“ koji se sastoji od četiri osobe razvija školske materijale za škole koje žele slijediti vodstvo ESBC-a. Oko 40 škola u Njemačkoj je u procesu usvajanja nekih ili svih metoda Margret Rasfeld. Jedna u berlinskoj četvrti Weissensee nedavno je dopustila studentu da putuje preko Alpa za projekt „izazova“. “Stvari tek počinju”, kaže Rasfeld.

“U obrazovanju možete stvoriti promjenu od dna – ako naredbe dolaze s vrha, škole će odoljeti njima. Ministarstva su poput ogromnih tankera za naftu: potrebno je mnogo vremena da ih se preokrene. Ono što nam treba je puno malih glisera da bi se pokazalo da možete raditi drugačije.“

 

 

 

 

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

 1,972 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »