Ne sjedajte za volan u zimskoj jakni!

Ne sjedajte za volan u zimskoj jakni!

Već uveliko je stigao period nošenja zimskih jakni, a zajedno sa njim i rizik od nošenja istih prilikom upravljanja vašim vozilom!

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2019/02/voznja-33.jpg

Ovu grešku svi mi radimo kad vozimo automobil u zimsko vrijeme: ostavljamo na sebi debelu zimsku jaknu. Otkrivamo vam zašto je to opasno.

Napolju su počele da vladaju temperature ispod nule i naš automobil se preko noći potpuno ohladio. Ako nemate grijnu garažu, onda ćete gotovo sigurno sjesti za volan u debeloj i toploj zimskoj jakni. Ali, to može biti opasno po život!

 

 

 

Ako nosite na sebi zimsku jaknu u automobilu, onda pojas ne leži optimalno na vašem tijelu. Obično se nalazi preko karlice, a kad imate jaknu na sebi, onda je u većini slučajeva preko područja stomaka.

Ako dođe do nesreće – a dovoljan je “mali sudar” u gradskoj vožnji – zbog položaja pojasa može doći do nagnječenja crijeva ili jetre, a to može izazvati unutrašnje krvarenje.

 

 

 

Dakle, ako neko i dalje želi da nosi zimsku jaknu u automobilu, onda neka je povuče prema gore te stavi pojas ispod jakne. Djecu možete zimi pokriti ćebetom (umjesto da nose debele jakne). Sigurnost prije svega!

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »