NAPETA SITUACIJA RUSIJA BLOKIRALA UKRAJINSKE LUKE U AZOVSKOM MORU Ne smiruje se situacija

NAPETA SITUACIJA RUSIJA BLOKIRALA UKRAJINSKE LUKE U AZOVSKOM MORU Ne smiruje se situacija

Situacija u odnosima Ukrajine i Rusije ne smiruje se ni nekoliko dana nakon “kerčkog incidenta” kada su ruska ratna mornarica i snage FSB-a (ruska tajna služba) zarobile tri ukrajinska ratna broda s posadom jer su, prema tvrdnjama Rusima, nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode kod Krima, koji su oni anektirali 2014. godine.

Ova situacija ponovno je vratila Krim u orbitu međunarodne politike. U obje su zemlje zasvirale ratne trube. Ukrajinci su uveli izvanredno stanje, a predsjednik Petro Porošenko govori da je Ukrajina “pod prijetnjom totalnog rata s Rusijom” te je zamolio NATO da pojača svoju vojnu prisutnost na Crnome moru. Rusi, pak, pojačavaju obranu Krima i zamjetna su pokretanja tenkovskih jedinica uz južnu granicu s Ukrajinom.

 

 

 

 

Incident

Prema navodima nekih ruskih portala, na Krimu je u stanje pripravnosti stavljen raketni divizion S-400 Trijumf čiji je domet 600 kilometara, a može pogađati ciljeve na visinama do 30 kilometara. Istodobno je iz Rusije na Krim dopremljen i obalni raketni kompleks “Bal” s protubrodskim raketama X-35, a već otprije u Azovskom se moru nalazi, prema ukrajinskim obavještajnim izvorima, oko 40 ruskih ratnih brodova, najviše dosad.Iz nekih političkih krugova dolaze prijedlozi da se u Donjecku napravi ruska vojna baza, ako već SAD gradi svoju bazu u ukrajinskoj luci Očakov na Crnome moru. Politička scena u Rusiji vrije. Mediji stalno ističu agresivno ponašanje Ukrajine “kojemu konačno treba stati na kraj” te vrlo posprdno govore o snazi ukrajinske vojske i “pljačljivom” ponašanju zarobljenih “mornarića”. Zanimljivo je da se Vladimir Putin o incidentu oglasio tek poslije tri dana. Putinov kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov tvrdio je da će se ruski predsjednik o svemu očitovati na skorom summitu G20 u Buenos Airesu.

Putin je rekao da je cijeli incident “vjerojatno ranije pripremljen” kako bi se uvelo izvanredno stanje te da se sve radi zbog izbora. Za sve je optužio ukrajinskog predsjednika: “Porošenko zbog lošeg rejtinga želi onemogućiti svoje konkurente iz oporbe”.

 

 

 

 

 

Informacije

Na argentinskom skupu susrest će se Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump. Razgovarat će u subotu na marginama summita, potvrđeno je u četvrtak iako se, unatoč najavama, nisu našli ni u Parizu na marginama obilježavanja kraja Prvoga svjetskog rata. Iako, kako kaže Dmitrij Peskov, “nesmetano traju pripreme” za susret dvojice predsjednika, iz Bijele kuće, pa i od samoga predsjednika Trumpa, dolaze – na što nas je već naviknuo – oprečne informacije o tom mogućem susretu. Donald Trump izjavio je da mu se “ne sviđa ta agresija”. “Meni nije potrebna ta agresija”, rekao je Trump te najavio kako on “može odgoditi sastanak s Putinom”.

Neki analitičari smatraju da Putinu G20 ne dolazi u najbolje vrijeme jer će argentinski summit proći pod ukrajinskom egidom, ali i Putin će tamo moći iznijeti rusku stranu priče. Zapad ponovno najavljuje nove sankcije Rusiji, iako neki ruski mediji navode da ih EU, zasad, ne razmatra. Doduše, smatraju kako Putin više ne računa na reakcije Zapada kada je u pitanju Ukrajina jer da mu te reakcije nešto znače, ne bi išao na ovakav čin novog zaoštravanja s Ukrajinom koji ne ide naruku ionako napetim odnosima sa Zapadom – Rusija se krivi za incident, a prijete joj i novim sankcijama i dodatnom izolacijom. No, time je Putin praktički Azovsko more pretvorio u svoj atar jer je ukrajinska flota tamo slaba i nikakva, a sada je našao razlog da u potpunosti onemogući da Ukrajinci tamo pošalju svoje brodove. Rusi su postigli cilj – potpunu kontrolu Azovskog mora i Kerčkog tjesnaca, a Ukrajina je, pak, Krim i svoj problem ponovno vratila na glavni meni međunarodnih odnosa.

 

 

 

 

Ruski ratni arsenal na Krimu i na moru

Raketni divizion

S-400 Trijumf

(domet 600 kilometara, a može pogađati ciljeve na visinama do 30 kilometara)

Obalni raketni kompleks “Bal” s protubrodskim

raketama X-35

40 ruskih ratnih brodova u Azovskom moru, najviše dosad

 

 

 

 

 

jutarnji.hr

 2,077 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »