Najzdravija za srce je Mediteranska ishrana

Najzdravija za srce je Mediteranska ishrana

 

 

 

 

 

Već duže vreme se vodi diskusija o tome koja je hrana najzdravija, prije svega za srce.

 

Istraživači sa Mekmaster univerziteta u Hamiltonu u Kanadi (McMaster University) radili su kliničku studiju koja je trajala gotovo 60 godina, analizirajući prethodno objavljene naučne radove iz ove oblasti i nedvosmisleno su zaključili da je to mediteranska hrana, tj. mediteranski način ishrane.

 

 

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2019/08/Could-the-Mediterranean-Diet-Also-Help-You-Run-Faster_-752x472.jpg

 

 

 

 

Dr Sonja Anand, jedan od autora studije, smatra da je ovo najkompletnija studija do sada koja je pokazala kako hrana utiče na srčano zdravlje. Zaključeno je da su žitarice i povrće veoma dobri, dok su crveno meso i mesne prerađevine loši.
Nisu ipak nađeni dokazi o korisnosti pojedinih dijeta i njihovih dopuna. Tako, na primjer, ne postoje pouzdani dokazi o korisnom dejstvu svih omega-3 masnih kiselina, o kojima svi toliko pričaju. One koje se nalaze u ribi imaju zaštitno dejstvo na srce, dok one u orasima nemaju takvo dejstvo. Takođe je dokazano da vitamini E i C koji se unose sa voćem i povrćem imaju zaštitni efekat na srce, dok nema dokaza da su ovi vitamini korisni u formi tableta.

 

 

 

 

 

U zaključku se navodi da ćemo najbolje zaštititi svoje srce ako u većim količinama unosimo povrće i hranu koja sadrži dosta mononezasićenih masnih kiselina, npr. avokado i koštunjave plodove. Savetuje se takođe redovno konsumiranje jedne caše crnog vina dnevno.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »