MINISTARSTVO IZDALO VAŽNO UPOZORENJE ZA RODITELJE: PRIPAZITE NA DJECU TOKOM ONLINE NASTAVE, PRIJETI IM OPASNOST

MINISTARSTVO IZDALO VAŽNO UPOZORENJE ZA RODITELJE: PRIPAZITE NA DJECU TOKOM ONLINE NASTAVE, PRIJETI IM OPASNOST

 

 

 

Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u četvrtak je na zvaničnoj stranici objavilo upozorenje roditeljima kako bi pripazili da njihova djeca ne postanu žrtve krađe ličnih podataka tokom online nastave.

 

 

Nastava u Kantonu Sarajevo zbog pandemije korona virusa već drugi mjesec se odvija u online okruženju, putem platformi koje u ovom trenutku pružaju adekvatnu zamjenu za redovni nastavni proces i zamjenu za učionice.

Iz Ministarstva su saopštili kako imaju “obavezu” da skrenemo pažnju učenicima na “ponašanje za vrijeme odvijanja nastave u online okruženju”.

  • Naime, ovih dana internetom i društvenim mrežama kruže snimci pojedinih YouTubera koji se hvale kako im pojedini učenici iz regiona ustupaju svoje pristupne podatke i na taj način ‘upadaju nepozvani’ na pojedine časove, i ometaju rad svih učenika koji žele da nauče više, kao i rad nastavnika koji obavljaju svoj posao, a sve kako bi dobili koji ‘like’ i što ne reći i zaradili na nesmotrenosti učenika.

Upozoravamo da je takvo učeničko ponašanje neprihvatljivo i da je ustupanje vašeg korisničkog imena i lozinke trećim licima, pogotovo u takve svrhe, nedopustivo i neprimjereno u bilo kojoj, a posebno u ovoj situaciji kad se trudimo sačuvati naše živote.

Vaši korisnički podaci kreirani su na sigurnoj domeni svake škole i kao takvi oni su njihovo vlasništvo, a vama su ustupljeni na upotrebu cijelo vrijeme dok god ste učenik pojedine škole te ste odgovorni za njihovu upotrebu u svrhu odgoja i obrazovanja. Skrećemo pažnju da se putem administratorskog računa jednostavno može utvrditi aktivnost svakog pojedinog učenika, jer se vaše email adrese sastoje od imena i prezimena. Također, se može utvrditi da li se sa istim korisničkim podacima pristupa sa jednog ili više uređaja, kao i da li se u isto vrijeme prijavljuje više korisnika sa istim korisničkim podacima”, poručuju iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te dodaju kako mnogi još nisu odrasli da shvate svu ozbiljnost njihovih postupaka.

Zato molimo i upozoravamo i vaše roditelje, da sa vama porazgovaraju i običnim rječnikom koji vi razumijete, ukažu vam na ono što nesavjesni pojedinci čine.

Također, od direktora škola tražimo da u skladu sa Uputstvom o realizaciji online nastave, upoznaju roditelje sa pravilima ponašanja u online okruženju (interni akt škole), u kojem su precizirana ponašanje svih sudionika za vrijeme odvijanja online nastave, te da sa istim ponovo upoznaju sve nastavnike, učenike i roditelje, kako bi se prevenirali i spriječili ovakvi i slični nedopustivi postupci – stoji na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

 

 

 

 

 

hayat

 3,690 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »