Mast od gaveza liječi sve vrste bolova, rana, posjekotina…

Mast od gaveza liječi sve vrste bolova, rana, posjekotina…

Gavez je višegodišnja biljka s ljubičastim ili ružičastim cvjetovima, a za nju ste mozda čuli i pod nazivima crni gavez, kilnjak, konjski rep, korijen za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida i volovi jezik.

 

Svi ovi nazivi daju naslutiti za što je sve gavez dobar. Tako je odlična pomoć kod iščašenja, uganuća, prijeloma i podljeva krvi, a djeluje i protuupalno. Ovo je biljka za internu konzumaciju, dakle ne preporuča se u obliku čaja, jer može izazvati oštećenje jetre, no u obliku masti ga možete trackati po sebi do mile volje. Isto tako, bole vas bubrezi, jajnici, koljena? Slobodno namažite gavezom bolna područja. Imate snažne menstrucije? Namažite gavez po bolnom području i vidjet ćete, bit će vam lakše.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2017/03/gavez.jpg

Što se tiče rasprostranjenosti, gavez raste po čitavoj Srednjoj Europi. Nalazi se na vlažnim mjestima, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama. Za poljoprivrednike predstavlja korov koji se teško iskorjenjuje, ali je za nas pravi spas kada god osjetimo bol. Za lijek se sakupljaju listovi i korijen, u proljeće i kasnu jesen, a nakon što se iskopa, opere se da ne izgubi svoj sluzavi sok, posuši se, reže na komadiće i do kraja se onda opet osuši na toplom mjestu.

 

 

 

Od svih domaćih ljekovitih biljaka gavez sadrži alantoin, tvar koja ponajviše djeluje u stvaranju novih stanica, zbog čega se gavez koristi u liječenju rana, čak i zapuštenih gnojnih rana. Njime se liječe razne vrste vrste tegoba, od ispucale kože, posjekotina do lomova kostiju, a kao što smo spomenuli, općenito ga je dobro natrljati na područje gdje osjećamo bol.

 

 

 

Ako govorimo o primjeni, naći ćete ga uglavnom kao mast, iako postoje i kreme, a na nekim prodajnim mjestima dolazi i u kombinaciji s drugima biljkama, npr. s propolisom. Kremu ili mast nanosite na neoštećene dijelove kože, na bolna i otečena mjesta tri do četiri puta na dan, s tim da je potrebno oprati ruke nakon primjene, osim ako ga ne koristite za suhu i ispucalu kožu ruku. U tom slučaju ga fino utrljajte u kožu. I definitivno ne koristite na otvorenim ranama. Kupiti ga možete u dućanima zdrave prehrane i prirodnim ljekarnama, a čak i u nekim običnim ljekarnama.

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »