Manijaci opet žele Lockdown u Pekingu? Majmunske boginje se navodno šire KINOM

Manijaci opet žele Lockdown u Pekingu? Majmunske boginje se navodno šire KINOM

Kina planira da se od 20. septembra bori protiv majmunskih boginja na isti način na koji to čini kada su u pitanju neke druge zarazne bolesti, poput koronavirusa, saopštili su zdravstveni zvaničnici te zemlje.

U Kini je u avgustu otkriveno oko 500 slučajeva majmunskih boginja koje će se, kako je saopštila kineska Nacionalna zdravstvena komisija, lečiti u skladu sa protokolima kategorije B, u koju spadaju i kovid 19, HIV i SARS, prenosi Rojters.

Ova kategorija podrazumeva da bi Kina mogla da uvede hitne mere, kao što su ograničavanje okupljanja, privremeno obustavljanje rada na poslu ili rada škola, ili zatvaranje određenih oblasti.

 Majmunske boginje se šire KINOM – Peking najavljuje moguća zaključavanja

“Više od 20 provincija prijavilo je slučajeve majmunskih boginja u Kini od prvog uvezenog slučaja u septembru 2022. i početka lokalno prenosivih slučajeva u junu 2023. godine, što je pokrenulo stalne epidemije i ‘skrivene’ transmisije”, navela je kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

U Kini su zarazne bolesti svrstane u tri kategorije, od kojih je najviša Kategorija A, kojom se vlastima daju ovlašćenja da stavljaju obolele i one koji su bili u bliskom kontaktu sa njima u karantin.

Kina je borbu protiv koronavirusa, koja je spadala u kategoriju A, krajem 2022. godine svrstala u kategoriju B, nakon što su skoro tri godine na snazi bila stroga ograničenja, koja su podrazumevala zatvaranja celih gradova.

Majmunske boginje izaziva virus koji se navodno na ljude prenosi sa životinja (virusna zoonoza). Simptomi su veoma sličnim onima koji su se ranije javljali kod pacijenata sa velikim boginjama, ali je klinička slika bolesti manje teška.

 

 

Poznato je da se među pripadnicima homoseksualne orijentacije majmunske boginje šire brzo.

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 1980. godine potvrdila globalno iskorenjivanje velikih boginja i kasnijim prestankom vakcinacije protiv velikih boginja, majmunske boginje su se pojavile kao trenutno najrasprostranjenija infekcija virusom iz roda Orthopoxvirus kod ljudi.

Utvrđeno je da virus ulazi u telo čoveka kroz oštećenu kožu (čak i kod nevidljivih mikrotrauma), respiratorni trakt ili sluzokožu (oči, nos ili usta).

U skladu sa tim, prenos bolesti sa čoveka na čoveka može da nastane kao posledica bliskog kontakta sa respiratornim izlučevinama i kapljicama obolelog (kašljanjem ili kijanjem osobe sa osipom od majmunskih boginja), direktnim kontaktom sa lezijama kože ili krastama od majmunskih boginja, ili sa nedavno kontaminiranim predmetima (posuđem, odećom, posteljinom ili peškirima koje je koristila zaražena osoba).

Prenošenje sa čoveka na čoveka putem respiratornih kapljica obično zahteva produženi kontakt licem u lice sa obolelim jer kapljice ne mogu da putuju više od nekoliko stopa, što dovodi u opasnost od zaražavanja zdravstvene radnike, članove domaćinstva i druge bliske kontakte aktivnih slučajeva.

NultaTačka

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »