LJETO U EVROPI BIT ĆE IZRAZITO VRUĆE, BALKANU PRIJETE STRAŠNE OLUJE

LJETO U EVROPI BIT ĆE IZRAZITO VRUĆE, BALKANU PRIJETE STRAŠNE OLUJE

 

 

 

 

AccuWeather za ljeto ove godine u Evropi predviđa da će biti izrazito toplo i s opasnim prodorima žestokih oluja.

U svom izvještaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

 

 

 

 

– Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature mjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko sedam dana – napisao je Eric Lester, jedan od vodećih meteorologa AccuWeathera.

Naveo je da se temperature više od 38 stepeni mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Meteorolog Taylor Royse izjavio je i to da bi se temperature više od 40 stepeni mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, i to tokom i jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gdje je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43 stepena i više.

Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Evropu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina bit će Skandinavija i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina padavina, prenosi Express.hr. Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 posto prosjeka kiše, dok će ove to biti između 70 i 100 posto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga.

 

 

 

 

Vrućine ne bi trebalo biti tako brutalne ni na Balkanu, ali uz vrlo nezgodnu cijenu – na potezu od Grčke sve do Rumunije na sjeveru, te Bugarske na istok, ovdje se predviđaju strašne grmljavine i oluje.

– Ove oluje donijet će brojne gromove, poplave i razorne vjetrove. Najsnažnije oluje bit će u stanju da postanu strašni tornado – kazao je Royse.

Balkan time, očigledno, ne bi trebalo da bude zahvaćen, bez obzira što je AccuWeather ovaj dio teksta ilustrirao fotografijom posljedica oluje u Zagrebu sredinom maja ove godine, ali je napomenuo da se atmosferski poremećaji kao sporedne posljedice tih žestokih oluja, mogu očekivati duž Mediterana, te po dijelovima istočne Evrope i Rusije.

 

Slikovni rezultat za accuweather 2019

 

 

To bi sve zajedno trebalo da znači ono što se vidi i na generalnoj prognostičkoj karti za ovo ljeto. Tu se vidi da će od zapada prema istoku u Škotskoj biti normalno vrijeme, u Irskoj i ostatku Velike Britanije moguća suša, na Pirinejskom poluotoku vrućine i požari, u Francuskoj valovi vrućine, osim u Bretanji i okolini, te područje valova vrućina po cijeloj srednjoj Evropi. Tu se vidi i da se po Italiji i zapadnom Mediteranu očekuju prosječne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje.

Hrvatska se prema toj karti nalazi tačno na granici između područja vala vrućine i ekstremne vrućine te opasnih oluja koje će harati Balkanom, također uz valove vrućina. Kompanija ‘Veder’ Širom jugoistočne Evrope u junu se očekuju niže temperature od prosječnih, dok se u sjeverozapadnoj Evropi očekuju više temperature od prosječnih, saopćila je danas kompanija ”Veder”.

 

 

 

 

 

U junu se u Britaniji, južnoj Skandinaviji, Njemačkoj, na Pirinejskom poluotoku, u Francuskoj i u Alpima očekuju više temperature od prosječnih, dok se u jugoistočnoj Evropi očekuju niže temperature od prosječnih, prenose agencije. U julu i avgustu se u pretežno svim dijelovima Evrope očekuju više od prosječnih temperatura, osim u Britaniji i na zapadu Pirinejskog poluotoka, Francuske i Alpa, saopćila je kompanija ”Veder” u vlasništvu IBM.

 

 

 

 

 

 

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »