ljetno i zimsko računanje vremena IPAK OSTAJE

ljetno i zimsko računanje vremena IPAK OSTAJE

Ministri EU ne mogu se usaglasiti

Ipak ostaje ljetno i zimsko računanje vremena

Austrija traži više vremena za konsultacije, a Holanđani ne znaju šta će.

Ako je suditi prema raspoloženju resornih ministara Evropske unije, ljetno i zimsko računanje vremena nastavit će se i nakon naredne godine. Kako su izvijestili mediji, na neformalnom sastanku ministara transporta 28 država Unije održanom u Gracu, u Austriji, zatraženo je dodatno vrijeme.

 

 

 

Nedostaje ruku

– Predloženi rok za postizanje konsenzusa o ovom pitanju je prekratak. Ocjena je da je preambiciozan plan da se kazaljke posljednji put pomjere 31. marta 2019. godine – prenose mediji.

Norbert Hofer, ministar transporta Austrije, države koja trenutno predsjedava Unijom, ocijenio je da takav plan „neće dobiti podršku dovoljnog broja država“. On je zagovornik nepomjeranja kazaljki, ali od 2021. godine.

Iako na prvi pogled rasprava djeluje apsurdno, ministri su upozorili na ogromne posljedice odluke o računanju vremena. Ne odražava se ona samo na letove aviona i polaske vozova nego i mužu krava. Objašnjeno je da buđenje krava sat vremena ranije izaziva stres, što se odražava i na prinose mlijeka. A to košta.

Jedan broj ministara EU, predvođenih Hoferom, traži i da Evropska komisija imenuje posebnog zvaničnika koji bi se bavio tim pitanjem! I bilo bi posla za njega. Portugal, Grčka i Velika Britanija zalažu se za pomjeranje sata, kako bi imali više svijetlih dana. Kipar, Holandija, Irska, Francuska i Danska još ne znaju šta će.

 

 

Pusta nada  

U Briselu se i dalje nadaju da će do kraja decembra dogovor biti postignut, ali je sve više poruka koje upućuju na to da dil nije ni na vidiku.

– Moramo uzeti u obzir i mogućnost da će nam ipak trebati više vremena za dogovor – objavila je komesarka EU za transport Violeta Bulc.

Slovaci za, Finci na referendum

Slovačka vlada stava je da se Evropa treba držati zimskog vremena. Irska ne zna šta će uraditi Velika Britanija i željela bi izbjeći dvije vremenske zone na otoku. Estonci su nervozni jer smatraju da se o tome i ne treba raspravljati. Finska vlada, pak, pitanje je prebacila građanima. Pokrenut je svojevrsni referendum i čeka se stav ispitanika.

 

 

 

 

 

avaz

 2,506 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »