LIMUN JE EFEKTIVNIJI OD FAJZERA – NOVA STUDIJA IZ JUŽNE AFRIKE: VAKCINA FAJZER SVEGA 23% EFEKTNA PROTIV “OMICRON-a”

LIMUN JE EFEKTIVNIJI OD FAJZERA – NOVA STUDIJA IZ JUŽNE AFRIKE: VAKCINA FAJZER SVEGA 23% EFEKTNA PROTIV “OMICRON-a”

Rastegnuto globalno zdravstveno stanje između dva soja Delta i Omikrona, preti da destabilizuje već postojeće zalihe vakcina koje su sve manje efikasne, pa su se s tim u vezi, proizvođači pobrinuli i obećali nove doze, koje će biti još efikasnije, a isto tako uverili širu javnost preko medija da buster doza sprečava težu kliničku sliku nakon zaražavanja.

Pre nekoliko dana, istraživači u Južnoj Africi podelili su podatke iz preliminarne studije koja pokazuje da je vakcina Pfizer manje efikasna u sprečavanju Omicron soja od ranijih sojeva kao što su Beta i Delta. Sada, tim nam tačno govori koliko je vakcina manje efikasna.

Prema istim podacima prikupljenim iz krvne plazme uzete od 12 pacijenata koji su bili pozitivni na Omikron soj, tim je otkrio da dve doza Pfizer-ove vakcine imaju samo 22,5% efikasnosti protiv simptomatske infekcije omikron sojem, međutim, ističu da može sprečiti teže oblike bolesti, prema laboratorijskim eksperimentima u Južnoj Africi, navodi Blumberg.

Podaci dolaze zahvaljujući timu istraživača sa Instituta za istraživanje zdravlja Afrike u Durbanu.

Iako su se širili podaci o Omikronu, ponekad pojedinačne studije dođu do suprotnih otkrića, opšti konsenzus je da će omikron moći lakše da izbegne zaštitu koju pruža prva generacija vakcina – međutim, naučnici kažu da će ljudi i dalje biti zaštićeni protiv teške bolesti i smrti. Ali to je ionako manje važno, jer svaki pacijent – čak i nevakcinisan – ima manje da se plaši omikrona. Razlog je taj što se veruje da izaziva blažu, “nalik gripu”; infekcija. Kao što smo ranije rekli, kada čujete političare poput Džoa Bajdena kako govore o nastupanju omikrona, kao da je to već izvesno (samo nekoliko hiljada slučajeva je potvrđeno širom sveta, ako je tako), to je jer žele da je to istina.

Isto važi i za izvršne direktore Moderne i Pfizera, koji su skoro neprekidnom rotacijom delili FUD o omikronu na medijima. Kažu da njihove kompanije mogu imati novu seriju vakcina na raspolaganju za 90-100 dana. Gotovo kao da su čekali priliku, a ako se osvrnete na njihove komentare, jasno je da jesu.

Ipak, u SAD, CDC je potvrdio da je samo 1 od 43 pacijenta koji su zaraženi ovim sojem hospitalizovan.

I na sreću i za SAD i za zemlje u razvoju koje nisu uspele da nabave mnogo vakcina, omikron ne bi trebalo da bude blaži. Osim toga, već postoje znaci da se trenutni talas koji je uglavnom vođen deltom zapravo usporava, uprkos lokalnim i nacionalnim liderima’ šaranje, praćeno – u mnogim slučajevima – strožim ograničenjima nošenja maski i (u slučaju predsednika Bajdena) sve većim pritiskom na obaveznu vakcinaciju.

Istraživači koji su objavili ove najnovije podatke objavili su i neka ranija saznanja o omikronu koja su bila od interesa za međunarodnu zajednicu. Naravno, Big Pharma (a potom i vlade) će koristiti njihove podatke da opravdaju obavezne buster doze.

Na sreću javnosti, slučajevi bi uskoro mogli konačno da prestanu, a proces bi mogao biti potpomognut omikronskim preuzimanjem od delte.

Jedan inženjer i nezavisni prognostičar u Gautengu, koji je pomno pratio pandemiju nedavno je podelio model koji ilustruje kako bi se slučajevi mogli zauvek smiriti. Gauteng je grad u Južnoj Africi koji se smatra epicentrom omikron soja (iako je prvi slučaj navodno bio otkriven kod pacijenta iz susedne Bocvane).

Takođe je predvideo da bi broj smrtnih slučajeva u scenariju preuzimanja omikrona verovatno bio mnogo, mnogo manji nego što bi bio da delta nastavi da dominira.

Ako se sve ovo dogodi, to bi takođe bilo na vreme, pošto je Džerom Pauel očigledno dobio “tap”; da je vreme da se pritisne gas na poništavanju monetarnog eksperimenta bez presedana Fed-a dok cene rastu na način koji podseća na rane 1980-te.

Širom sveta, apetit za produženim zatvaranjem se očigledno smanjio. Koliko dugo do konačnog ukidanja ostalih ograničenja?

 

 

 

 

 

NultaTačka/ZeroHedge

 1,496 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »