LIJEČI DIJABETES, HOLESTEROL, SNIŽAVA KRVNI PRITISAK, POSPJEŠUJE MRŠAVLJENJE!

LIJEČI DIJABETES, HOLESTEROL, SNIŽAVA KRVNI PRITISAK, POSPJEŠUJE MRŠAVLJENJE!

 

 

 

Karanfilići su neotvoreni mirisni ružičasti cvjetni pupoljci zimzelenog stabla karanfilića iz Indonezije.

Oni su jedan od najpopularnijih začina u svijetu. Pored slatkog ukusa koji daju jelima koja se dodaju, karanfilići su poznati po svojim ljekovitim svojstvima, piše stil.kurir.rs.

 

 

 

1. Ojačavaju imuni sistem

Karanfilići su jedna od najboljih namirnica za imunitet jer povećavaju količinu bijelih krvnih zrnaca u tijelu, što nam pomaže da se borimo protiv infekcija. I to je sve zahvaljujući vitaminu C koji sadrže.

 

 

 

 

2. Poboljšavaju probavu

Karanfilići mogu da se koriste kao lijek za probavu, jer povećavaju lučenje probavnih enzima. Oni također smanjuju mučninu. Da ne spominjemo da su karanfilići prepuni vlakana, koja poboljšavaju zdravlje probave i sprečavaju zatvor. Najbolji način za tretiranje probavnih problema sa karanfilićima je da se konzumiraju u obliku praha ili pečeni u medu.

3. Oslobađaju vas zubobolje

Ovaj začin ima i lokalna anestetička svojstva. Ako imate zubobolju, postavite karanfilić iznad zuba koji vas boli kako biste eliminisali neprijatnost dok ne dođete do stomatologa.

 

 

 

 

4. Doprinose zdravlju jetre

Jetra je odgovorna za detoksikaciju našeg tijela i metabolizam lijekova koje uzimamo. Eugenol prisutan u ulju karanfilića poboljšava funkciju jetre.

 

 

 

 

5. Pomažu ublažavanju bola i upala u tijelu

Eugenol takođe ima analgetičke i antiupalne osobine. Jedan od načina da to iskoristite jeste da koristite ovaj začin kao sredstvo za glavobolju. To možete da uradite na jedan od dva načina: konzumirajte ih ili koristite lokalno.

Ako želite da ih konzumirate, možete da pomiješate prah karanfilića i so u čaši mlijeka i popijete kako biste smanjili glavobolju. Ako želite da ga koristite lokalno, možete da umočite karanfiliće u kokosovo ulje i masirate dio između čela i ušiju kako biste smanjili bol.

 

 

 

 

6. Dobri su za kosti i zglobove

Karanfilići sadrže određene elemente kao što su flavonoidi, mangan i eugenol koji poboljšavaju zdravlje kostiju i zglobova. Ove supstance povećavaju gustinu kostiju, one su uključene u stvaranje koštanog tkiva i prenose zdrave minerale u naše kosti.

 

 

 

 

7. Imaju antibakterijska svojstva

Studija sprovedena na Univerzitetu u Buenos Airesu testirala je karanfiliće protiv nekih ozbiljnih bakterija, kao što su Ešerihija koli i stafilokoke. Istraživanje je pokazalo da ulje karanfilića efikasno uklanja te bakterije. Postoji čak i recept za biljnu vodicu za ispiranje usta sa uljem čajevca, karanfilićima i bosiljkom.

 

 

 

 

Prema Odjeljenju za parodontologiju na Univerzitetu Luven u Belgiji, ova prirodna voda za ispiranje usta može da poboljša zdravlje desni i smanji količinu bakterija i kamenca u ustima nakon što se koristi samo 21 dan.

 

 

 

 

 

 

 

HAYAT

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »