KONOBARI ZARAĐUJU DUPLO ILI TROSTRUKO VEĆE PLATE U HRVATSKOJ U ODNOSU NA PRIMANJA U BIH

KONOBARI ZARAĐUJU DUPLO ILI TROSTRUKO VEĆE PLATE U HRVATSKOJ U ODNOSU NA PRIMANJA U BIH

 

 

 

 

Odlazak bh. radnika koji rade u sektoru ugostiteljstva u inozemstvo postaje sve veći problem u BiH. Sve je manje iskusnih konobara i kuhara koji žele raditi za plaću 700-800 KM u BiH kada u regiji ili EU mogu zaraditi duplo ili trostruko više.

Prema podacima Agencija za statistiku u BiH prosječna plata u ugostiteljstvu je 536 KM. Podaci platforme plata.ba kažu da je prosječna plata konobara 607 KM, kuhara 734 KM, a spremačice oko 900 KM.

 

 

 

Visina plate varira u ovisnosti od veličine objekta, lokacije, iskustva konobara i sl. Najniže plate su za konobare oko 350 KM, a negdje primaju i 900 KM. Treba istaći da svi radnici ne budu prijavljeni, iako je to zakonska obaveza koja donosi sankcije ukoliko se ne poštuje.

 

Slikovni rezultat za konobar

 

 

Zbog toga ne čudi da se sve više radnika iz ovog sektora odluči otići najprije u susjednu Hrvatsku gdje za jednu sezonu koja u prosjeku traje 4-5 mjeseci zarade mnogo više i uspiju uštedjeti. Hrvatska zbog nedostatka radne snage u ovom sektoru, jer je veliki broj njihovih državljana otišao da radi u zemlje EU, nudi povoljnije uslove za bh. državljane.

 

 

Osim minimalno duplo većih plata, susjedna zemlja nudi smještaj i hranu svojim radnicima. Plate konobara u ugostiteljskim objektima koji su na primorju ili otocima kreće se čak između 1800 KM i 2.000 KM. U centralnim kopnenim dijelovima ta cifra je dosta niža i kreće se u prosjeku od 1.100 KM do 1.200 KM.

Prema podacima paltforme naposlu.hr, plata sezonskih konobara u kreću se od 1.630 KM, kuharima od 2.250 KM, čistačicama od 1.200 KM, a sobarice mogu zaraditi i 1.300 KM.

U oglasima koje objavljuju hrvatski hoteli, lanci restorana i drugih vrsta ugostiteljskih objekata, navodi se kako nude 27 posto veću platu od prosječne u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se na sve moguće načine privući radnike pa nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

 

 

 

 

Neki čak daju i nagradu nakon isteka ugovora koji su bili duži od pet mjeseci. U većini slučajeva troškovi prijevoza do mjesta prebivališta.

Unazad dvije godine i Crna Gora je u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, ali plate nisu toliko visoke kako u Hrvatskoj. Raspon plate za konobara kreće se od 1.000 KM do 2.000 KM. Neki također nude smještaj i hranu za svoje radnike.

U Njemačkoj se plate konobare kreću od 1.800 KM pa naviše, kuhari zarađuju u prosjeku 2.130 KM, sobarice 1.583 KM, a čistačice 1.660 KM.

 

 

 

 

Bitno je naglasiti da svi radnici koji apliciraju za posao ili dogovore radni angažman potpisuju ugovor nakon provjera i budu prijavljeni. Naravno, svima se savjetuje da budu oprezni jer kao i svugdje i u zemljama okruženja postoje poslodavci koji krše zakone o čemu je svjedočio određeni broj radnika koji su se vratili s neugodnim iskustvima koja su uključivala naplatu smještaja i hrane, iako im je rečeno da je to uključeno, isplaćivanje plate manje od dogovorene te neprijavljivanje radnika.

Prema riječima Tomislava Majića, predsjednika Udruženja za preduzetništvo i posao Link iz Mostara, da to više nisu samo sezonski odlasci te da ljudi koji odu da rade ove poslove u zemlje EU nerijetko ostaju.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »