KOMEDIJA I U KINI: Zbog PREHLADE zatvorili turistički centar – 80.000 turista zatvoreno u hotelima bez hrane

KOMEDIJA I U KINI: Zbog PREHLADE zatvorili turistički centar – 80.000 turista zatvoreno u hotelima bez hrane

Kada je kineska poslovna žena Jang Đing planirala ovogodišnji letnji odmor 2021. godine, odabrala je tropsko južno ostrvo Hainan zbog skoro savršenog rezultata u vezi sa COVID-om.

Ostrvo u Južnom kineskom moru zabeležilo je samo dva pozitivna simptomatska slučaja COVID-a 19 tokom cele prošle godine. Međutim, premotajte u ovaj mesec i broj slučajeva je iznenada porastao, što je dovelo do zatvaranja u gradu Sanji i ostavilo desetine hiljada turista kao što je Jang zaglavljenih na ostrvu.

Sanja, glavno turističko središte ostrva, uvela je blokadu u subotu i ograničila saobraćajne veze kako bi pokušala da zaustavi takozvanu epidemiju, iako je oko 80.000 posetilaca uživalo na plažama u špici sezone. Mnogi su sada zaglavljeni u hotelima do sledeće subote, ako ne i duže.

 

Jang, zajedno sa mužem i detetom, odsedaju u hotelu sa četiri zvezdice koji plaćaju iz svog džepa. Porodica svaki dan jede rezance kako bi izbegla više trošenja na hranu.

„Ovo je najgori praznik u mom životu“, rekla je Jang, koja ima 40 godina i živi u provinciji Đangsi na jugu Kine, za Rojters u nedelju.

Sanja je prijavila 689 simptomatskih i 282 asimptomatska slučaja između 1. avgusta i 7. avgusta. Ostali gradovi u provinciji Hainan, uključujući Dandžou, Dongfang, Lingšui i Lingao, prijavili su preko desetina slučajeva u istom periodu.

U subotu je obustavljena prodaja železničkih karata iz Sanje, javila je državna televizija CCTV, pozivajući se na nacionalnog operatera, a više od 80 odsto letova za i iz Sanje je otkazano, prema provajderu podataka Variflajt.

Hainan je zatvoren za inostrane turiste u poslednje dve i po godine otkako je Kina, kao odgovor na pandemiju, prestala da izdaje turističke vize i uvela stroga pravila karantina.

Vlada Sanje saopštila je u subotu da će turisti kojima su otkazani letovi moći da rezervišu hotelske sobe u pola cene.

Ali desetine turista u nedelju su se žalile u grupama VeChat-a da njihovi hoteli ne primenjuju takvo pravilo i da i dalje moraju da plaćaju cene slične prvobitnim cenama. Dvojica nasukanih turista izjavila su Rojtersu da su u takvoj situaciji.

KINA: Zbog korone zatvorili turistički centar- 80.000 turista zatvoreno po hotelima bez hrane

 

„Sada tražimo načine da se žalimo i branimo svoja prava, ali do sada nijedno zvanično telo nas nije kontaktiralo niti se zainteresovalo za nas“, rekla je jedna od turistkinja, žena iz istočne kineske provincije Đangsu, koja je samo dala njeno prezime kao Zhou.

Strani turista koji živi u Kini i koji je bio na medenom mesecu u Sanji, rekao je da su dodatni problemi za zaglavljene turiste uključivali masovno povećanje cena u naknadama za dostavu hrane, cenama obroka u hotelima, kao i avionskim kartama iz Hajnana. Zalihe hrane u njegovom hotelu takođe su pri kraju, rekao je on, ne želeći da bude imenovan.

„Samo se nadamo da se neće pretvoriti u još jedan Šangaj“, rekao je turista, misleći na nedavno drakonsko, dvomesečno zatvaranje tog grada.

Histerija u Hajnanu je najnoviji izazov kineskoj politici nultog COVID-a 19, nakon što je haotično zatvaranje u Šangaju poremetilo narativ Pekinga da je njegovo postupanje sa pandemijom bilo bolje od drugih zemalja poput Sjedinjenih Država, koje su navodno zabeležile preko milion smrtnih slučajeva od COVID-a.

 

 

 

 

NultaTačka

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »