KO BOLJE ŽIVI: POREĐENJE EVROPSKOG I AMERIČKOG NAČINA ŽIVOTA

KO BOLJE ŽIVI: POREĐENJE EVROPSKOG I AMERIČKOG NAČINA ŽIVOTA

 

 

 

 

Nakon što je nova šefica evropske komisije Ursula fon der Lajen oformila portfelj za “Evropski način života”, mnogi su se začudili i zapitali šta zapravo to znači? Kada je portfelj napravljen, a neki evroparlamentarci se pobunili zbog naziva, Manfred Veber iz Evropske narodne partije je upitao: “Da li neko u ovoj prostoriji želi da živi afričkim načinom života? Ili američkim načinom života?”

 

 

 

 

 

 

 

 

Dole navedeni podaci će nam pomoći da odgonetnemo kakav je to evropski način života i po čemu se razlikuje od američkog.

 

 

 

 

 

Broj stanovnika

Evropska unija ima znatno brojnije stanovništvo od Sjedinjenih Država iako SAD imaju bar dvostruko veću teritoriju.

EU ima više od 512 miliona stanovnika, dok Sjedinjene Države 327 miliona ljudi. Drugim riječima, stanovništvo EU je oko 1,5 puta veće od američkog.

 

 

Slikovni rezultat za usa vs eu

 

 

Indeks humanog razvoja

Kod određivanja da li su razvijenije EU ili SAD, pomoći će nam takozvani Indeks humanog razvoja. U pitanju je formula je kojom se mjere siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vijek, i drugi faktori za zemlje svijeta. Mnogi pomoću ove formule svrstavaju zemlje u razvijene (zemlje prvog reda), zemlje u razvoju (zemlje drugog reda) i zemlje trećeg svijeta.

SAD i Evropska unija su, jasno je, visoko razvijeni dijelovi svijeta, ali EU u prosjeku ima mnogo manji BDP po glavi stanovnika – oko 36.532 dolara u odnosu na američkih 62.641 dolara. Sa druge strane, građani EU žive duže – očekivani prosječni životni vijek državljana EU je 81, a u SAD 79 godina.

Zbog navedenog, SAD su u nešto boljem položaju sa 0.924, dok on kod EU iznosi 0.884, prema Indeksu humanog razvoja.

 

 

 

 

 

Ishrana i gojaznost

Jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice jeste gojaznost, a sa njim se mnogo više bore Amerikanci nego Evropljani.

Na listi na kojoj se po procentu gojaznog stanovništva porede američke savezne države i države Evropske unije, a koju je Politiko napravio prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prvih 30 mjesta zauzimaju države koje čine SAD, dok se prva evropska država (Malta) nalazi tek na 31. poziciji.

Što se tiče ishrane građani EU jedu oko tri puta manje prerađenog mesa nego građani SAD. Takođe oni jedu i nešto manje crvenog mesa nego Amerikanci, a jedu malo više povrća. Međutim, oni piju dvostruko više slatkih pića, pokazuju podaci Svjetskog izveštaja o ishrani.
Dakle, Evropljani se, u prosjeku, zdravije hrane od Amerikanaca.

 

 

 

 

 

Štedljivost

Izgleda da su lekcije svjetske ekonomske krize iz 2008. godine još uvijek veoma aktuelne u Evropi, pa su Evropljani generalno štedljiviji.

Amerikanci imaju tendenciju da gomilaju više duga nego građani EU. Deceniju nakon finansijske krize, američki dug domaćinstava je oko 80 procenata BDP-a zemlje. U EU je dug domaćinstava tek oko 62 procenta BDP-a.

 

 

 

 

 

Plate

Nivo nejednakosti plata tokom vremena je stabilan i u Sjedinjenim Državama i u EU. Međutim, u SAD-u je nejednakost konstantno za oko 50 procenata veća nego u EU.

Najniže prosječne plate u EU su u Bugarskoj – manje od 500 evra mjesečno, a najviše u Luksemburgu – oko 3.500 evra.

Najniže prosječne plate u SAD su državi Misisipi u i iznose oko 2.500 dolara, a najviše u Distriktu Kolumbija sa oko 5.900 dolara.

 

 

 

 

 

Ko više kupuje automobile?

Evropljani imaju manje dugovanja, ali zato više kupuju automobile.

Protekle godine je u EU prodato 268,3 automobila na 10.000 stanovnika, dok je u SAD ta brojka mnogo manja – 162,1, pokazuju podaci Međunarodne oganizacije proizvođača motornih vozila. Što se tiče trenda u posljednje četiri godine, čini se da Amerikanci sve manje kupuju automobile.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »