Kamiondžije iz BiH traže posao u inostranstvu: Za “C” kategoriju polažu i osobe sa fakultetskim diplomama

Kamiondžije iz BiH traže posao u inostranstvu: Za “C” kategoriju polažu i osobe sa fakultetskim diplomama
Sa diplomom fakulteta u kamion, pa u inostranstvo.
To je, nažalost, svakodnevica bh. društva. U autoškolama trostruko je više zakazanih polaganja vozačkog ispita za kamione i autobuse. Ništa bolje nije ni sa registrovanim prijevoznicima, jer ih je oko hiljadu prošle godine firme preregistrovalo u drugim zemljama.
Sve je više zainteresovanih za polaganje vozačkog ispita za kamione i autobuse u BiH. Mirko Cvjetinović iz Bijeljine završio je ekonomsku školu i godinama je radio u ugostiteljstvu. Sada polaže za kamion, a posao u inostranstvu ga čeka.
– Iz države me tjera ekonomska i politička situacija – kratko je rekao Cvjetinović za BHT.
U potrazi posla za polaganje vozačkog ispita za kamione prijavljuju se i oni koji su završili fakultete.
– U zadnjih mjesec dana imali smo četvero i petoro mladih ljudi koji imaju završene fakultete. Sam podatak da smo prije dvije godine u ispitnom centru imali tri kamiona za obuku “C” kategorije, a sada imamo osam ili devet kamiona, sve govori – kazao je Miljan Trifković, instruktor vožnje.

Samo u protekloj godini iz BiH u Sloveniju je preregistrovano više od 1.000 transportnih firmi, dok je iz manjeg bh. entiteta u zemlje Zapadne Evrope otišlo više od 4.000 profesionalnih vozača. Među njima je čak i predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske, Nikola Grbić.
(BHRT.ba)

 2,028 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »