EVO KAKO ĆETE PRAVILNO IZMJERITI KRVNI PRITISAK KOD KUĆE

EVO KAKO ĆETE PRAVILNO IZMJERITI KRVNI PRITISAK KOD KUĆE

 

 

 

 

Povišen pritisak zovemo i tihim ubicom jer bolesnici mogu živjeti s vrlo visokim vrijednostima pritiska, a da nemaju nikakve simptome.

Mjerenje njegovih vrijednosti kod kuće ne može se porediti sa postupkom kod ljekara. Međutim, to ne znači da trebate odustati od toga. Naime, u različitim uvjetima nastaju različiti rezultati mjerenja pritiska. Kod kuće smo opušteniji i mirniji, što će vjerovatno rezultirati nižim pritiskom.

 

 

 

 

Prema standardnoj preporuci, prosječan bolesnik s povišenim pritiskom trebao bi mjeriti vrijednosti dva do tri puta sedmično, a nakon što prođe period od šest do osam sedmica, moguće je zaključiti koji su parametri. Stanje pritiska je optimalno ako je sistolički (gornja vrijednost krvnog pritiska) manji od 120 mmHg, a dijastolički (dijastolički pritisak predstavlja pritisak u arterijama kada se srce relaksira nakon kontrakcije i to je donja vrijednost) manji od 80 mmHg:

Pritisak je normalan ako je gornja vrijednost manja od 130, a donja manja od 85. Stanje pritiska je granično ako sistolički pritisak iznosi između 130 i 139, a dijastolički između 85 i 89. U tom slučaju treba ga češće kontrolirati tokom 12 mjeseci.

 

 

 

 

Za osobu sa sistoličkim pritiskom između 140 i 159, a dijastoličkim između 90 i 99, kaže se da ima prvi stepen hipertenzije. Takvoj osobi preporučuje se kontrolirati pritisak u periodu od dva mjeseca. Drugi stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak između 160 i 179, a dijastolički između 100 i 109.

U tom slučaju osoba treba kontrolirati pritisak kod ljekara u periodu od 30 dana, prenosi Faktor. Treći stepen hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak od 180, pa više i dijastolički od 110 i više. Takav pacijent mora biti pod nadzorom ljekara. Evo kako ćete sami, prema preporukama ljekara, pravilno mjeriti pritisak kod kuće:

– Opustite se i mirno sjedite sa stopalima na tlu.

– Temperatura u prostoriji u kojoj mjerite pritisak ne smije biti ni previsoka, ni preniska.

– Ruka na kojoj mjerite pritisak mora biti položena na tvrdu podlogu i u nivou srca.

– Pripazite da je “manžeta” za mjerenje odgovarajuće dimenzije i da je pravilno postavljena.

– Prije mjerenja nemojte pušiti ni piti kafu.

– Ako uzimate terapiju, pritisak mjerite prije i nakon uzimanja terapije.

– Mjerite pritisak najmanje u dva navrata u jednom danu (ujutro i uvečer). Svaki put izmjerite pritisak dva puta s razmakom od tri do pet minuta između mjerenja.

– Zapisujte vrijednosti pritiska kako biste mogli izračunati srednju vrijednost tokom odgovarajućeg razdoblja.

Stanje krvnog pritiska određuje se računanjem prosječne vrijednosti u određenom vremenskom periodu (30 dana), ako ne postoji potreba za odlaskom ljekaru prije, radi izmjerenih visokih vrijednosti (drugi ili treći stepen hipertenzije).

 

 

 

 

 

 

 

izvor

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »