Kako dim cigarete utiče na našu kožu?

Kako dim cigarete utiče na našu kožu?

Verujemo da većina vas ima neki svoj mali, zabranjeni ritual. Neki uz zvuk jutarnjeg alarma već pripremaju kafu, drugi dan započinju omiljenim slatkišem, dok neki odmah pale cigaretu. Sve te navike neminovno se odražavaju na naše zdravlje, ali i kožu.

 

Koža, najveći ljudski organ površine čak 2 m2, predstavlja glavnu barijeru između spoljašnje sredine i unutrašnjih organa. Neretko se dešava da, dok uživamo u određenim životnim navikama, ne razmišljamo o njihovim posledicama na koži. Istraživanja pokazuju da se u cigaretama nalazi preko 4.000 različitih toksina koji uništavaju kolagen i elastin.

Naime, toksini putem krvi dospevaju u kožu, nakon čega dolazi do sužavanja krvnih sudova, odnosno do smanjenog protoka kiseonika u koži, a time i do smanjivanja kolagena u njoj. Upravo nedostatak kiseonika čini kožu žutom ili bledom, a kod određenih osoba javljaju se i neujednačene pigmentacijske fleke. A kako je hidratacija osnov zdrave kože, toksini narušavaju njenu vlažnost, te ona gubi sposobnost regeneracije.

 

 

Tanka i opuštena koža

Zbog uticaja nikotina na elastin i vimentin, koža pušača mnogo je tanja. Svojevremena istraživanja pokazala su da je koža pušača čak za 40% tanja od kože osoba koje ne preferiraju cigarete. Naime, pri udisaju duvanskog dima u koži se oslobađa više miliona slobodnih radikala koji putem krvi deluju na ćelije kože i utiču na smanjenu proizvodnju kolagena, razbijajući proteine koji održavaju izgled kože. A ako neželjenim slobodnim radikalima, kao jednim od glavnih uzročnika starenja kože, dodamo i nedostatak kiseonika, koža postaje sve manje elastična i sve više dehidrirana.

 

Bore

Sigurno ste primetili da je na licima osoba koje puše posebno izboran deo oko usana. Naime, najveća kontrakcija mišića upravo je u toj regiji, jer se mišići aktiviraju prilikom povlačenja duvanskog dima iz cigarete. Budući da ugljen monoksid koji se nalazi u duvanskom dimu potiskuje kiseonik iz kože, dolazi do smanjene cirkulacije krvi i dehidriranosti. A kako je hidratacija osnovni preduslov zdrave kože, u njenom nedostatku dolazi do isušivanja i pucanja kože i stvaranja bora. Usled propadanja kolagena u koži, ona postaje sve manje elastična, dehidrirana, te tako i podložna starenju i nastanku bora.

Kako dim cigarete utiče na našu kožu?

Podočnjaci

 

Nikotin, nažalost, deluje i tokom noći. Budući da on uzrokuje nesanicu, jutra postaju pravo mučenje. Umor i siv odraz u ogledalu upotpunjavaju i podočnjaci. A s obzirom na to da je upravo noć, odnosno period od 22h pa do 2h, namenjen detoksikaciji (odnosno obnavljanju ćelija kože), neophodna nam je asistencija beauty saveznika koji će pomoći koži da se naspava, odnosno detoksikuje.

 

 

Pigmentacijske fleke

Pored sunčevih zraka, nažalost, duvan utiče i na stvaranje tamnih mrlja na koži koje se najčešće manifestuju na licu i šakama.

 

Siv i umoran izgled

Možda svakodnevno ne obraćamo pažnju, ali duvanski dim uništava energiju ćelija kože. Ten pušača je umoran, sivkasto-žute boje, a koža vapi za energijom.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »