Kako će vam zeleni čaj pomoći dok se borite protiv masnih naslaga?

Kako će vam zeleni čaj pomoći dok se borite protiv masnih naslaga?

Znamo da pomaže, ali  znate li zašto i kako da trebate piti da pomogne i vama?

Zeleni čaj je čaj kao i bilo koji drugi se može pripremiti na više načina, za različite namjene.

Pijemo ga za budnost, dizanje energije, detoksikaciju ili mršavljenje jer njegove osobine  odlično djeluju i za uklanjanje masnih naslaga, a tu je jako bitan kofein koji se nalazi u njemu.

 

 

Kako će vam zeleni čaj pomoći dok se borite protiv masnih naslaga?

 

Kako pomaže da smršate? 

 

Ono što ga čini dobrim za mršanje  su sastojci kojima je, u odnosu na  druge čajeve, najbogatiji, a riječ je o polifenolima  odnosno – katehini.

 

 

Katehini su ti koji daju  moć zelenom čaju, jer su direktni “krivci” za povećanje nivoa oksidacije masti u organizmu, sprječavaju hormone gladi te tako  kontroliraju apetit, pomažu kod mršavljenja bez da morate promijeniti prehrambene navike te sprječavaju nastanak novih naslaga masnoće.

Kad povezujemo mršavljenje i zeleni čaj moramo reći kako konzumacija čaja neće toliko pomoći otopiti višak, jer  najbolje djeluje u kombinaciji s aktivnim načinom života.

 

Stručnjaci se slažu da  se zeleni čaj treba piti za vrijeme treninga, umjesto vode, a tako ćete postići najbolje rezultate.

Upravo tada katehini iz zelenog čaja najbolje djeluju, jer oni i  povećavaju temperaturu tijela i tako pomažu većem sagorijevanju kalorija pa je onda i logično da će se proces razgradnje još više ubrzati ako ćete fizičkom aktivnosti još  podići temperaturu tijela.

Zeleni čaj je bogat i kofeinom koji  pretvara masti u energiju pa je i zato neophodno znati da će vam zeleni čaj najviše pomoći dok vježbate, kad tu dodatnu energiju možete utrošiti  u dodatno sagorijevanje kalorija.

 

 

 

Kako se priprema zeleni čaj? 

 

 

Na tržištu postoji puno vrsta zelenog čaja, a listovi su bolji izbor od  pakiranih vrećica, ali morate paziti da ga ne uništite tokom pripreme.

 

Zeleni se čaj priprema sa vodom koja je blizu ključanja jer voda ne smije prelaziti 90 stepeni, a nakon što prelijete listove, treba ih procijediti poslije 3 minute.

Ako ih ostavite duže, ili ih prelijete vodom toplijom od 90 stepeni, pokvarit će mu se okus i djelovanje.

Ako ćete ga koristiti kao način za mršavljenje te se pridržavati svih pravila, nikada ga nemojte zasladiti, jer će vam šećer dodati nepotrebne kalorije i oslabiti učinak koji želite postići.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »