Kako da putujete Evropom za praznike? U BiH bez ograničenja, u neke države ni vakcinisani sa dvije doze!

Kako da putujete Evropom za praznike? U BiH bez ograničenja, u neke države ni vakcinisani sa dvije doze!

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) u četvrtak je objavio novu koronakartu. Proteklih tjedan dana, baš kao i većina Europe, Hrvatska i Slovenija su u tamnocrvenom, što znači visoku incidenciju. Italija i Španjolska se crvene, dakle stoje nešto bolje, a jedino je Rumunjska žutozelena.

Planirate li putovati uoči blagdana, znajte da među zemljama koje su zbog omikrona pooštrile kriterije za ulazak prednjači Italija. Bez obzira jeste li cijepljeni, Talijani će vas uz COVID potvrdu na granici tražiti i negativan test i to PCR ne stariji od 48 sati, odnosno 24 sata za antigenski. Putnici iz trećih zemalja i necijepljeni, ako nisu u tranzitu, moraju u karantenu na pet dana. I tako će biti sve do kraja januara.

Putujete li u Austriju, ondje za ulazak bez testa morate biti cijepljeni s tri doze. Ako imate dvije, morate učiniti i PCR test. Također, ni maske ne mogu biti bilo kakve nego FFP2. Kafići i restorani u Austriji rade do 23 sata, a noćni klubovi su zatvoreni.

 

 

Kako putovati Europom za blagdane? U BiH bez ograničenja, u neke države ni cijepljeni s dvije doze!

 

 

Za Njemačku vam i dalje treba uobičajena COVID potvrda, dok svi ostali moraju na test. Novost je da Njemačka nakon Božića pooštrava mjere za okupljanja i ograničava ih na najviše 10 ljudi.

Što se tiče Slovenije, na granici se traži ili COVID potvrda ili negativan test, Pcr (72h) ili antigen test (48h).

Za Hrvatsku treba COVID potvrda a građani trećih zemalja i razlog putovanja ili potvrdu o smještaju.

U BiH je situacija opuštenija, granice su otvorene za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore a svi ostali moraju imati COVID potvrdu.

Srbija, kao i Mađarska priznaje COVID potvrde a svi ostali moraju pokazati negativan test. To su aktualna pravila koja se kao i dosad lako mogu promijeniti ovisno o razvoju pandemije.

 

 

gpmaljevac

 1,538 total views,  6 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »