ČAROLIJA NA BALKANU! U BOSNI I HERCEGOVINI NEŠTO ŠTO SE ZOVE PANDEMIJA SKORO DA I NE POSTOJI

ČAROLIJA NA BALKANU! U BOSNI I HERCEGOVINI NEŠTO ŠTO SE ZOVE PANDEMIJA SKORO DA I NE POSTOJI

Prokleta pandemija obuhvatila je cijeli svijet, posebno zemlje Europe koja je, ruku na srce, prekretnica čovječanstva. Zemlje Europske unije duboko su u rigoroznim mjerama zbog korona virusa, posebno nove varijante omikron koronavirusa koja se, prema stručnjacima, jako brzo širi ali u Bosni i Hercegovini pandemije skoro da nema. Ne da nema, doslovno ne postoji.

Doduše, sva upozorenja i pravila postoje na papiru koji su postavljeni na ulaznim vratima ali se ne pridržavaju toliko čvrsto kao u ostalim zemljama Europe poput u susjednoj Hrvatskoj ili Austriji koja je jako rigorozna zbog novog soja koronavirusa.

Prema statistikama, u Bosni i Hercegovini vakcinisano je 22% stanovništva – što smo u nekoliko navrata objavljivali ali isto tako, prema svjetskim statistikama, BiH je druga zemlja po broju smrtnih slučajeva u Europi.

No, to nije prekretnica koja bi BiH zavima u crno jer ova mala – a slatka zemlja na Balkanu je naučila na smrtne slučajeve što nije tema ovog naslova.

 

 

Način putovanja u BiH iz zemalja EU

 

 

Tema je, dakako, opuštenost i druženja stanovništva u Bosni i Hercegovini. Naime, restorani i kafići rade bez ikakvih problema gdje pravila ne postoje. Razgovori oko koronavirusa se ne vode niti koga zanimaju informacije o koronavirusu. Divno, zar ne?!

Isto tako, frizerski saloni kao i ostale djelatnosti poput butika, tržnih centara, slastičarni, druženja naroda na javnim prostorima i drugo, da ne nabrajamo otvoreni su za sve stanovnike, bez obzira da li je neko cijepljen, oporavljen ili testiran na koronavirus.

U dva dana boravka u BiH i mnogo pređenih kilometara i objekata, maske gotovo da ne postoje. Ne da postoje, nema ih jer od mnogobrojnih građana koji su iz dijaspore pristigli u BiH ali i ono koji žive u BiH – uopće ih ne koriste niti ih imaju kod sebe.

Predivno, zar ne?! Ma zaista jeste. Znate zašto? Zato što nema onih pravila kojih se morate pridržavati prilikom posjete ugostiteljskim objektima ili frizerskim salonima, ili čak benzinskim stanicama kako biste natočili gorivo u svoj automobil. Nema straha za vrijeme dok sjedite u nekom objektu ili za vrijeme dok provodite kupujući u tržnim centrima kako će vam neko prići i zatražiti 3G pravilo, Covid potvrdu ili nešto slično. U najgorem slučaju, da ćete biti izbačeni i da će vam naplatiti drastični novčanu kaznu na način kako se to radi u zemljama Europske unije i ostatka Europe.

Da ne duljimo o svemu. Želimo vam sretan boravak u Bosni i Hercegovini kao i lijepe praznike ali vas molimo, prije polaska u zemlje u kojoj živite obavezno se testiraj sa PCR metodom. Ne zbog nas ili vas, nego upravo zbog toga da ni jedna zemlja u koju putujete ne može reći da je virus uvežen iz BiH. Testirajte se jer u tom slučaju imate dokaz da koronavirus niste donijeli iz BiH, kako je to u svojevrsno vrijeme govorio bivši kriminalni kancelar Austrije.

 

 

 

 

 

gpmaljevac

 2,167 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »