KAKO DA NAPRAVITE SPECIJALITET OD JEFTINIH KOMADA MESA

KAKO DA NAPRAVITE SPECIJALITET OD JEFTINIH KOMADA MESA

Jeftini komadi mesa idealni su za pohovanje, ali pri tome treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali.

Savršene pohovane šnicle imaju hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takav ukus, pokušajte da izbjegnete sljedeće greške.

 

 

 

1. Pohujemo meso različite debljine i veličine

Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebali biste da izbjegavate simultano pohovanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batake) u istoj tavi kao i vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav. Umjesto toga bilo bi najbolje meso isjeći na istu debljinu.

 

 

 

2. Zaboravljamo na tučak za meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohovanje, ali zato treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite čekićem za meso ili se možete poslužiti nekim drugim predmetom. Na taj način bit ćete sigurni da će se meso dobro ispeći.

 

 

 

3. Pohujemo meso koje smo upravo izvadili iz frižidera

Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, izazvat ćemo prskanje ulja na sve strane ali i umanjiti mogućnost za pečenje hrskavog mesa. Meso bismo trebali da izvadimo iz frižidera pola sata prije pohovanja. Potrebno je i osušiti ga popirnatim ubrusom prije stavljanja u jaje, brašno i hljebne mrvice. Na taj način sprečit ćete odvajanje poha od mesa kad ga stavite u vruću tavu.

 

 

 

4. Štedimo na hljebnim mrvicama

Da bi šnicla imala ukusan i hrskav omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za pohovanje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i hljebnim mrvicama svaki dio površine šnicle. Nemojte se ustručavati i utisnite mrvice što jače u površinu mesa.

5. Zaboravljamo na začine

Utrljate li nešto soli u meso prije pohovanja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u hljebne mrvice možete dodati i nešto sitno isjeckanog začinskog bilja i tako šniclama dati dodatnu dozu ukusa.

 

 

 

Savjet plus:

Ne zaboravite pečeno meso da stavite na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.

 2,188 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »