JETRA VAM PROPADA, A NAMIRNICU ZA SPAS IMATE U FRIŽIDERU

JETRA VAM PROPADA, A NAMIRNICU ZA SPAS IMATE U FRIŽIDERU

 

 

 

Kada vježbamo, tijelo gubi elektrolite kroz znoj.

 

 

Pixabay

 

 

U nastavku pogledajte zašto biste svako jutro trebali početi sa čašom tople limunade:

 

 

1. Radi čuda za vaš probavni sistem

Često se kaže kako je zdrav probavni sistem kamen temeljac dobrog zdravlja. Limuni su važan izvor pektin vlakana koji su potreban za dobro zdravlje debelog crijeva, tako da čaša tople limunade svakog jutra djeluje kao dobar start za vaš digestivni sistem, podsjećajući ga na eliminisanje akumuliranog otpada iz prethodnog dana.

 

 

 

2. Limunova voda – dehidracijska terapija

Vijekovima prije nego li su energetski napitci, rehidracijske soli i otopine glukoza-elektrolita potopile tržište, limunska voda je korištena kao visoko učinkovita dehidracijska terapija.

Kada vježbamo, telo gubi elektrolite kroz znoj. Dodajte nekoliko komadića limuna u vodu i to će ubrzati proces balansiranja elektrolita u vašem tijelu.

 

 

 

3. Za meku kožu, pijte limun

Svi znamo kako je najvažnije za lijepu kožu da pijemo dovoljno vode. Međutim, još je bolje ako tu vodu pretvorite u limunovu vodu. Budući da limun sadrži snažne antioksidante, uočit ćete pad bakterija i bora te glatku kožu koja izgleda zdravije zbog detoksificirajuće koristi limunove vode.

Pixabay

 

 

 

 

4. Limun je najbolji prijatelj vaše jetre

Čuvanje jetre je jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti za svoje zdravlje, a pijenje vode s limunom može pomoći da vaša jetra funkcioniše bolje.

Kao i ispiranje toksina povećanjem enzimske funkcije, limunska kiselina koja se nalazi u limunima također pomaže razgraditi štetne bakterije.

 

 

 

 

5. Bogate kalijumom

Svi znamo da su banane bogate kalijumom, ali da li znate da se ovaj mineral nalazi i u limunu. Pijenje vode s limunom će vam pomoćiu da vaše srce, mozak, bubreg i mišići bolje rade, piše Stil.kurir.rs.

 

 

 

 

6. Jedan limun dnevno, drži doktora podalje od kuće

Dokazano je da oni koji piju limunovu vodu manje su skloni prehladi. To je uglavnom zbog koncentracije vitamina C, nesumnjivog branitelja protiv virusnih infekcija i slabosti imunološkog sistema.

 

 

 

7. Smanjuje nivo kiselosti organizma

Pijenje limunove vode smanjuje nivo kiselosti organizma, što zauzvrat pomaže vašem tijelu u uklanjanju štetne mokraćne kiseline koja može uzrokovati upalu i dovesti do teških oboljenja.

 

 

 

 

8. Ravnoteža Ph-a

S obzirom da su limuni, kao agrumi, kiseli po prirodi, možda ćete biti iznenađeni kada saznate da kada se jednom upijaju u krvotok, limunska voda zapravo ima alkalizacijski učinak na tkivo tijela.

Zašto je to dobra stvar? Iako nam je potrebna kiselina za pomoć u probavi hrane, važno je uravnotežiti razinu pH-a našeg tijela, jer previše kiseline dovodi do bolesti visokog holesterola, pa i dijabetesa.

 

 

 

 

9. Ubrzajte metabolizam

Limunska kiselina pomaže u ubrzavanju metabolizma tijela. Osim toga, posjeduju pektin vlakna koja imaju učinak smanjenja žudnje za gladi.

 

 

 

 

10. Za jutarnju energiju

Mnogi od nas kad im zafali energije, oslanjaju se na jutarnju kafu. Međutim, kad zamjenite jutarnju kafu čašom tople limunade, za samo 2 sedmice ćete primijetiti razliku.

Osjećat ćete se sveži i zdravi i više nikada nećete ni pomisliti na kafu.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »