ČESTO PUCKETATE ZGLOBOVIMA PRSTIJU? ŠTA SE DOGAĐA KADA TO RADITE?

ČESTO PUCKETATE ZGLOBOVIMA PRSTIJU? ŠTA SE DOGAĐA KADA TO RADITE?

 

 

 

Vaša navika pucketanja zglobovima prstiju možda je dosadna svima oko vas, ali takvo istezanje malih zglobova u prstima vama i vašem zdravlju uopće ne može naškoditi.

 

 

Raširena predrasuda da pucketanje zglobovima prstiju može uzrokovati artritis ili učiniti zglobove većima je samo mit. Evo šta se događa kad pucketate zglobovima prstiju i zašto to nije loše kao što ste možda mislili.

Kad nategnete zglobove prstiju, u stvari promijenite pritisak u džepićima ispunjenim tekućinom između zglobova.

U zglobovima prstiju ruku, kao i u ostalim, većim zglobovima u tijelu, dvije kosti su zajedno spojene pomoću takozvane zglobne čašice. Ta čašica je ispunjena tekućinom koja sprečava da dođe do trenja između te dvije kosti, pojašnjava hirurg i ortoped dr. Jason Somogyi.

Kad nategnete zglobove, ono što zapravo činite jest da blago razdvojite dvije kosti koje zglob spaja, a time dolazi do promjene pritiska u zglobnoj čašici.

  • Ta promjena u pritisku uzrokuje stvaranje mjehurića plina koji izaziva zvuk pucketanja – kaže dr. Somogyi.

 

Znate li zašto vam zglobovi prstiju pucketaju? Evo odgovor | 24sata

 

 

 

Zbog toga ne možete „puknuti“  istim zglobom dva puta zaredom, odnosno bez barem kratkog vremenskog razmaka. Morate dati vremena da se mjehurići plina formiraju prije nego što ponovo pokušate pucketati. Za to je obično potrebno oko 15 minuta.

Može li izazvati artritis

Ne može, a ne može niti učiniti zglobove većima.

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »