Jedan je od najpopularnijih napitaka na svijetu – KADA (NE) TREBA PITI KAFU?

Jedan je od najpopularnijih napitaka na svijetu – KADA (NE) TREBA PITI KAFU?

 

 

 

 

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, mnogi je piju čim se ustanu iz kreveta, dok drugi vjeruju da će ona imati bolji efekat na organizam ako je popiju malo kasnije.

 

 

 

 

 

 

Mnogi konzumiraju kafu čim se probude, ili bar nekoliko minuta nakon ustajanja. Međutim, prema posljednjim informacijama koje su utvrdili naučnici, ako konzumirate kafu odmah nakon buđenja – moguće je da ona neće imati željeni učinak na vaš organizam.

Ovo se dešava jer je hormon stresa kortizol rano ujutro na svom vrhuncu. Kortizol je hormon koji može povećati budnost i fokusiranost te također reguliše metabolizam, imunološki sistem i krvni pritisak. On dostiže svoj vrhunac 30-45 minuta nakon ustajanja, te nastavlja opadati tokom ostatka dana.

Dakle, prijedlog stručnjaka jeste da kafu konzumirate onda kada vam je nivo kortizola niži. Naprimjer, ako ustajete u 6:30, kafu konzumirajte između 9:30 – 11:30 ujutro.

 

 

 

Drugi razlog zašto kafu ne trebate konzumirati odmah nakon buđenja jeste činjenica da kofein može povećati nivo kortizola. Naprimjer, ukoliko je konzumirate onda kada je kortizol na vrhuncu, možete dodatno povećati nivo ovog hormona i tako narušiti svoj imunološki sistem i uzrokovati zdravstvene probleme.

No važno je naglasiti i činjenicu da nije bilo dugoročnih istraživanja koja su se bavila zdravstvenim posljedicama povišenog kortizola zbog konzumiranja kafe. Ali ako promijenite svoj jutarnji ritual, možda otkrijete da odlaganje unosa kafe daje više snage vašem organizmu.

Ako želite povećati nivo energije prije treninga, Healthline predlaže da kafu konzumirate 30-60 minuta prije tjelovježbe. S druge strane, kafa može prouzrokovati anksioznost i probleme sa spavanjem. Da biste izbjegli poremećaje spavanja, ne konzumirajte kafu šest sati prije spavanja.

Koliko kofeina je preporučljivo piti na dnevnoj bazi? Prema riječima stručnjaka, idealna količina je 400 miligrama kofeina, tačnije, četiri šolje kafe. Trudnicama i dojiljama se preporučuje od 200 do 300 miligrama kafe dnevno.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »