Izazivanje panike kao i kod PREHLADE 19? Američki avion ”sudnjeg dana” dolazi u Evropu!

Izazivanje panike kao i kod PREHLADE 19? Američki avion ”sudnjeg dana” dolazi u Evropu!

Zračno zapovjedno mjesto E-6B Mercury sletjelo je na Island kako bi izvelo operacije u Washingtonskoj zoni europskog zapovjedništva

Ključni zrakoplov američke mornarice u slučaju nuklearnog rata sletio je na Island, izvijestilo je u utorak Europsko zapovjedništvo SAD-a (EUCOM), nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon o suspenziji Novog nuklearnog sporazuma START od strane Moskve. Prema objavi na Twitter računu zapovjedništva, posada E-6B Mercuryja, dodijeljena Wing One američkog Strateškog zapovjedništva, sastala se s američkim veleposlanikom na Islandu, kao i s drugim diplomatskim i vojnim čelnicima. Zrakoplov izvodi operacije u zoni odgovornosti EUCOM-a, navodi se u priopćenju. Zrakoplov E-6B Mercury obično se naziva “zrakoplovom sudnjeg dana” jer je dizajniran da služi kao zračno zapovjedno mjesto u slučaju sveopćeg nuklearnog rata, katastrofe ili drugog sukoba velikih razmjera. Prema Pentagonu, avion omogućuje američkom zapovjedništvu komunikaciju sa strateškim i ne-strateškim sustavima naoružanja, omogućujući lansiranje balističkih projektila s kopna i podmornica koji mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Vijest je stigla netom nakon što je Moskva poslala Washingtonu službenu notu o obustavi sudjelovanja Rusije u Novom START sporazumu; posljednjem preostalom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja između SAD-a i Rusije. Ugovor je trebao ograničiti nuklearne zalihe obiju država i dopustiti svakoj da nadzire protivnički arsenal kako bi potvrdila usklađenost. Međutim, i Moskva i Washington su se međusobno optužili da se ne pridržavaju sporazuma o dopuštanju takvih inspekcija.

Putin je prošlog tjedna najavio privremenu suspenziju sporazuma, optužujući SAD za pokušavanje “preoblikovanja međunarodnog poretka”, kako bi odgovarao njihovim “sebičnim interesima” te da zahtijeva od Rusije pridržavanje ugovora “dok oni rade što žele”. Putin je također ukazao na izjave zapadnih čelnika , koje govore kako oni žele “nanijeti strateški poraz” Rusiji, dok otvoreno pomažu pokušaje ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama na baze ruskog strateškog zrakoplovstva.

Prije nego što Moskva može nastaviti poštivati ugovor, Putin je rekao da mora imati “jasnu predodžbu” o NATO-ovom nuklearnom arsenalu, uključujući oružje koje drže Velika Britanija i Francuska, za koje je rekao da su dobrodošle u pogledu pridruživanja partnerstvu.

 

 

 

 

logicno

 716 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »