Istraživanje je pokazalo da ni vakcine protiv “omikrona” ništa ne vrijede – Kao da to već nismo znali

Istraživanje je pokazalo da ni vakcine protiv “omikrona” ništa ne vrijede – Kao da to već nismo znali

Posebno razvijene mRNA-vakcine protiv omikron varijante verovatno neće delovati bolje protiv korone. To pokazuju prvi rezultati istraživanja na životinjama.

Tek što je u decembru otkriven omikron, farmaceutske kompanije Bajontek/Fajzer i Moderna počele su da razvijaju specijalne vakcine protiv te varijante virusa. Krajem januara obe kompanije započele su prva klinička ispitivanja.

Postojali su dobri razlozi za žurbu, jer se pokazalo da nova varijanta može znatno da oslabi imunološku zaštitu prethodnih vakcina, pa su se čak i oni, koji su tri puta vakcinisani, zarazili novim mutantom. Biološki gledano, omikron se značajno razlikuje od prethodnih varijanti.

Istraživanje pokazalo da ni vakcine protiv omikrona ne vrede ništa

I kod dva ili tri puta vakcinisanih pacijenata postojao je rizik da će zaražene osobe nesvesno da šire virus jer je infekcija kod njih bila asimptomatska. Stoga se smatralo da je neophodno razviti posebnu vakcinu.

Sada kada je talas omikrona skoro dostigao vrhunac u mnogim zemljama, a u nekima verovatno već prošao, postoje i prvi rezultati testiranja na životinjama sa novorazvijenim vakcinama protiv omikrona. Ali oni su razočaravajući. Stručni časopis Nature piše da sve studije još nisu konačne i da su dostupne samo kao predpublikacija.

 

Neizvesna budućnost vakcine protiv omikrona

Iako su ovi rezultati studije preliminarni, oni ukazuju da se možda ne isplati dalje razvijati specijalnu omikron vakcinu.

S jedne strane, brzo širenje talasa omikrona preteklo je čak i neuobičajeno brz razvoj vakcine i moglo bi zastati pre nego što je takva vakcina uopšte došla u kliničku fazu testiranja na ljudima.

U takvim okolnostima, pre će se postaviti pitanje za farmaceutske kompanije i istraživače da li možda ima smisla i praviti vakcinu za novu varijantu.

 

 

 

 

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I ANA DRAGOVIĆ

Nulta Tačka/B92

 1,613 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »