ISTRAŽIVANJE JE POKAZALO DA JE PUŠENJE PET CIGARETA DNEVNO ISTO KAO DA ZAPALITE CIJELU KUTIJU

ISTRAŽIVANJE JE POKAZALO DA JE PUŠENJE PET CIGARETA DNEVNO ISTO KAO DA ZAPALITE CIJELU KUTIJU

 

 

 

 

 

Pušači koji puše manje od pet cigareta dnevno može izgubiti istu količinu funkcije pluća u godinu dana, kao okorjeli pušači koji zapale više od 30 cigareta dnevno i koji tu istu količinu funkcije pluća izgube u devet mjeseci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo istraživanje koje prenosi News18 pokazuje da je razmak vrlo malen, odnosno da i oni koji popuše do pet cigareta dnevno ozbiljno štete svojim plućima kao i oni pušači koji zapale više od jedne kutije.

Puno ljudi misli da pušenje nekoliko cigareta nije toliko strašno, no novo istraživanje pokazuje da se sve broji i računa stoga još jednom razmislite hoćete li zapaliti sljedeću cigaretu.

U istraživanju koje je objavljeno u ‘The Lancet Respiratory Medicine’ je sudjelovalo više od 25 tisuća ljudi, a gledala se funkcija pluća, odnosno koliko mogu udahnuti i izdahnuti pušači, bivši pušači i nepušači. Upravo zbog velikog broja uzorka ljudi, istraživači su uočili da nema velike razlike između onih koji puše malo i onih koji puše jako puno.

 

 

 

 

 

U istraživanju su također došli do zaključka da se pluća regeneriraju jako sporo i da je potrebno skoro 30 godina da bi se pluća pušača oporavila.

 

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

 3,923 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »